Lievelingsjurken in etalage Heerenleed

De komende weken is het zinvol om de etalage van ‘Heerenleed’ aan Breestraat 108 in Leiden goed in de gaten te houden. De etalage van deze damesmodewinkel wordt vanaf oktober iedere twee weken opnieuw ingericht door de kunstenaar Simone de Jong. Tot aan de kerst wordt de etalage het decor van ‘De Lievelingsjurk’. De

De eerste etalage in deze serie bestaat uit een knalrode jurk uit de collectie van ‘Heerenleed’ en in rode letters uitgesneden teksten over die jurk. De volgende etalage wordt meer ingetogen, met een andere jurk en andere teksten.

Op 10 december richt De Jong de kerstetalage in. Daarna wordt de etalage weer maandelijks ingericht. In de huidige etalage zien we een knalrode feestjurk uit de collectie van ‘Heerenleed’, een ladekastje, een halfvol champagneglas, bonbons, losslingerend ondergoed, slordig uitgetrapte schoenen.Het geheel doet denken aan het decor voor een dramatisch toneelstuk. Dit wordt nog eens versterkt door teksten op de achtergrond: “Ik vind het een ramp om een jurk te kopen, maar op deze werd ik meteen verliefd” en daaronder: “Deze jurk schreeuwt om hoge hakken en een mooie rode mond.”

Simone de Jong (1963) bedenkt voor iedere etalagereeks een ander thema. Tot aan de kerstetalage is dat ‘De Lievelingsjurk’. In haar vriendenkring vroeg De Jong wat een jurk tot iemands lievelingsjurk maakt. De Jong: “Ik heb gevraagd te omschrijven hoe iemand zich voelt in een bepaalde jurk, wat het kledingstuk voor je doet.” De binnengekomen verhalen zijn door de kunstenares verwerkt in de etalage. Het etalageproject ‘De Lievelingsjurk’ sluit aan bij het vrije werk van Simone de Jong. Ook bij eerdere projecten als “Terloopse Zinnen” en “Stil Genoegen” is zij op zoek gegaan naar verborgen beweegredenen, naar bepaalde handelingen en alledaagse menselijke rituelen.

Tot en met 10 december: ‘De Lievelingsjurk’, een project van Simone de Jong in de etalage van Heerenleed, Breestraat 108 te Leiden.

Met medewerking van en dank aan Heerenleed (Wilma en Astrid de Graaf), Het Stokpaardje Interieur, Cote d’ Azur, Oooom Piet, Antiek Lokaal Leiden, Rik’s Vins & Antiquités, JSkunstprojecten en Kastanova.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×