Universiteitsbibliotheek schaft als eerste ECCO aan

De UB Leiden heeft ECCO, database Eighteenth Century Collections Online, aangeschaft. ECCO bevat 150.000 e-boeken. ECCO, Eighteenth Century Collections Online, is een database van meer dan 150.000 titels van boeken, inclusief herdrukken, die in de 18de eeuw in Engeland zijn gepubliceerd. In samenwerking met het door NWO gefinancierde VICI-project ‘The Codifiers and the English Language’, is de Universiteitsbibliotheek Leiden onlangs overgegaan tot de aanschaf van ECCO.

De UB Leiden is het eerste instituut in de Benelux die ECCO aanbiedt. ECCO omvat zo’n 26 miljoen gescande pagina’s die elektronisch doorzoekbaar zijn. De database omvat voornamelijk Engelstalige teksten, maar daarnaast ook boeken in het Frans, Duits, Italiaans, Latijn, Spaans, Welsh en het Nederlands. Daarnaast is de database van belang voor wetenschappers die zich met de geschiedenis van hun discipline bezighouden: medicijnen, kunstgeschiedenis, pedagogiek, muziekwetenschap, wis- en natuurkunde. Omdat de teksten zijn geclassificeerd naar genre kan de database bovendien als een enorm tekst-corpus worden gebruikt.

De UB zal in de loop van de komende maanden de bibliografische records van de 150.000 e-boeken in de Leidse bibliotheekcatalogus opnemen zodat deze ook op titel en auteur kunnen worden teruggevonden. Dankzij de digitale infrastructuur van de Leidse UB is ECCO overal toegankelijk voor de studenten en medewerkers van de universiteit.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×