Mare Kerk van Herman Bogman

Leids familiestuk

In het kader van de tentoonstelling “Rembrandts Landschappen” organiseerde Stedelijk Museum De Lakenhal vandaag, in samenwerking met veilinghuis Chrisie’s, een taxatiedag in het museum. Van 11.00 tot 16.00 uur konden bezoekers zich gratis laten informeren over hun topografische schilderijen en werken op papier. Mevrouw Hoogeveen en haar dochter Petra uit Leiden, hadden een paar, zorgvuldig verpakte schilderijen, “uit de familie” meegenomen. “Gewoon uit nieuwsgierigheid”, volgens beide dames. Voor de foto werd er voorzichtig één uitgepakt; een klein schilderij met de afbeelding van de Mare Kerk; een cadeau van de schouwburg aan de overgrootvader van Petra, wegens 35 jaar trouwe dienst als toneelmeester.

“Mijn moeder is nog getrouwd in deze kerk”, voegde mevrouw Hoogeveen er aan toe. Na een tijdje wachten, tussen de andere bezoekers met kunstwerken onder de arm, werden de dames naar boven geroepen en kon de expert, Drs. Peter van der Graaf van veilinghuis Christie’s, het familiestuk nader bekijken. Wat de dames nog niet wisten was dat het schilderij van de hand van de Haagse kunstenaar Herman Bogman (1890) is en werd gemaakt omstreeks 1910-1920. In een encyclopedie liet van der Graaf nog een ander werk van dezelfde kunstenaar zien. Ondanks de interesse van Christie’s in het schilderij, wilden de dames voor geen goud afstand doen van hun “familiestuk”.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×