Eric Vlaminck

Vlaams Najaar bij Burcht Literair

Gisteravond, 26 oktober bij Burcht Literair konden we kennis maken met de Vlaamse auteur Erik Vlaminck. Vlaminck (1954 Kapellen, België) is ten onrechte in Nederland nog weinig bekend. Door het Belgische dagblad De Stem wordt hij één van de grootste talenten van de nieuwe generatie Vlaamse schrijvers genoemd, terwijl zijn roman “Fleuve” al is vergeleken met Hugo Claus magnum opus “Het verdriet van België”. Wie van sappig Vlaams houdt, komt aan zijn trekken: “Onnozelaar, staminee, kabberdoes”.

De zesdelige familiekroniek van Vlaminck heeft uitgeverij Wereldbibliotheek recentelijk in drie boeken gebundeld: “Langs moederszijde, Langs vaderszijde en Langs schrijverszijde”. In korte, maar zinderende romans schetst Vlaminck een aangrijpend beeld van het Vlaanderen in de twintigste eeuw. De huwelijksmoraal voor de oorlog, de Vlamingen die vrijwillig voor de Duitse bezetter werkten, het idealisme van de jaren zeventig – “steeds bakt de geschiedenis de eenvoudige burger een poets”, zo tonen de schrijnende lotgevallen van zijn personages aan. Vlaminck beschrijft niet alleen een aantal kleurrijke familieleden, maar laat en passant zien hoe het leven in boerengehuchten onder de rook van Antwerpen er in de vorige eeuw uitzag. Niet al te vrolijk dus, want er was veel armoede en ellende, en menigeen eindigde in het “zothuis”. Vlaminck: “Ik ben gefascineerd door verzwegen verhalen” “Misschien dat ik nu als voltijdschrijver wel de artiest uithang” Burcht Literair agenda: de volgende Vlaamse auteur is Stefan Brijs op 30 november Locatie: Tuinzaal van Sociëteit de Burcht, Burgsteeg 14, Leiden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×