Foto's: Bram Pater.

Geslaagd bezoek aan zusterstad Torun

Een groep van 62 personen vertrok vorige week dinsdag met twee bussen naar Torun, de zusterstad van Leiden in Polen. Deze contacten met Torun dateren al van het begin van de 80-er jaren, toen de Poolse vakbond Solidarnoce streed voor meer vrijheid onder de Russische overheersing en het economisch heel slecht ging in Polen. De Stichtinge Regio Leiden Helpt Polen heeft in die tijd veel materiële hulp verleend aan Torun. In 1988 is, in overleg met het Leids Vredesplatform, besloten onder het motto `Bruggen bouwen tussen Oost en West` een Stedenband aan te gaan met Torun.

Het belangrijkste doel van de stedenband is de kennismaking van burgers van Leiden en Torun en zo bij te dragen aan de integratie van twee delen van Europa die vóór de val van de Berlijnse muur in 1989 zo streng gescheiden waren. De Stichting Stedenband Leiden-Torun organiseert uitwisselingen op diverse gebieden, met name cultuur en sport. Verenigingen, groepen maar ook individuele bewoners die kennis willen maken met Torun worden in contact gebracht met soortgelijke organisaties in de Partnerstad.

Zo waren er deze reis Geschiedenisliefhebbers die een bezoek brachten aan o.a. het stadsarchief, de Vereniging van Vrienden van het Stadsmuseum en de Vereniging van Stadsgidsen. Verder hebben er een paar een bezoek gebracht aan het vrouwenverblijf AZYL; anderen zijn in het kindertehuis geweest waar door bewoners van Leiden in 2003 een bus werd afgeleverd; een groep bracht een bezoek aan het Bureau voor Sociale Integratie (dat veel lijkt op de Leidse BuurtWerkMaatschappij).

Zo had Wethouder John Steegh met Raadslid Hilde Jansen en Ambtenaar Muriel Bosman een bezoek aan de afdeling voor Milieu en Groenvoorzieningen; een bezoek aan de Sociale Dienst voor Families. Verder werden er nog bezoeken afgelegd bij een psychiatrisch ziekenhuis, Politie, De Groeneschool (Ecologische opleidingen), Nowosci het Torunse dagblad en was er een workshop met de Torunse Studio P met het Leidse Jeugdtheaterschool, die zaterdagmiddag een succesvolle opvoering gaf.

Zaterdag 4 november is er een achterbanbijeenkomst in de Regenboogkerk in de Merenwijk waar men nog ervaringen kan uitwisselen en andere belangstellenden kan vertellen dat ze spijt hebben dat ze niet zijn mee geweest. Volgend jaar op 6 juni komt er een groep uit Torun naar Leiden. Voor verdere informatie kan men terecht bij Carel van Ingen (Stadhuis) tel. 071-5167029.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×