10 november Dag van de Mantelzorg

Één op de vier Leidenaren krijgt vroeg of laat met mantelzorg te maken. Omdat mantelzorgers vaak overbelast raken biedt Leidenaar Hans Reints praktische hulp door het regelen van allerhande zaken waarvoor de mantelzorger geen tijd heeft of de weg niet weet te vinden in de wirwar van regels en voorzieningen. De Leidse mantelzorger heeft vaak een druk leven met een gezin, baan of eigen bedrijf en daarnaast nog de zorg voor ouders, partner, kind of een buurvrouw of vriend. Het werk stapelt zich op en er is geen tijd om op adem te komen, met alle gevolgen van dien.

Om dat te voorkomen helpt de mantelzorgmakelaar bij het organiseren van allerlei zaken. Hij is op de hoogte van wet- en regelgeving, weet de weg in het aanbod van Leidse voorzieningen en legt contact met zorgaanbieders, verzekeringen, het indicatieorgaan, of de werkgever. De mantelzorger krijgt het overzicht terug en kan beter keuzes maken waardoor er tijd en ruimte ontstaat. Noodzakelijk om de zorg vol te kunnen houden.

Leidse werkgevers en ondernemers kunnen ook bij de mantelzorgmakelaar terecht. Één op de tien werknemers krijgt te maken met een ‘burn-out‘, meestal als gevolg van problemen in de thuissituatie en op het werk. Met de komst van de nieuwe wet WMO zal dit zeker niet verbeteren. Sterker nog de druk op de mantelzorgers zal eerder toenemen. Ondernemers zullen de gevolgen daarvan in toenemende mate in hun portemonnee gaan voelen. Zij hebben er alle belang bij om te voorkomen dat een werknemer ziekt wordt. De inzet van de mantelzorgmakelaar werkt preventief en biedt voordelen voor het bedrijf, zoals verbetering van de kwaliteit en continuïteit, een verminderd risico op ziekteverzuim of WIA en een goede relatie met het personeel.

Hans Reints was al jaren zelf mantelzorger toen hij aan de post-hbo opleiding van de Hogeschool Rotterdam begon. In februari van dit jaar studeerde hij af en is nu één van de eerste gecertificeerde mantelzorgmakelaars in Nederland. Zijn werkgebied is Leiden en de regio Zuid-Holland West. Om een afspraak te maken kunt u bellen: 06-49834285 of mailen: hansreints@orange.nl Het eerste gesprek is gratis en de eventuele vervolgkosten zijn afhankelijk van de hulpvraag en mogelijkheden van vergoeding. Meer informatie is te vinden op: www.mantelzorgmakelaar.info

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×