Kamerlid Spies op bezoek bij voorzitter Hogenelst van wielervereniging Swift

CDA wil minder regels voor sportverenigingen

Het nieuwe voorstel van minister Hoogervorst om in sportkantines alleen nog aan eigen leden te mogen schenken, kan niet op instemming rekenen van het CDA. ‘Een onzinnig voorstel, dat niet is te controleren’. Het CDA-Tweede Kamerlid Liesbeth Spies wil het aantal regels voor verenigingen verder terugdringen. Zaterdag fietste een CDA-delegatie onder leiding van het Kamerlid Spies en CDA-raadslid Moniek van Sandick-Sopers langs drie Leidse sportverenigingen: wielerclub Swift, voetbalclub DoCoS en hockeyvereniging Roomburg. 

Volgens het Kamerlid Spies, uit Alphen aan den Rijn, kunnen nog meer regels voor sportverenigingen worden geschrapt. ‘We hebben al een flink aantal arbo- en horeca-regels geschrapt, maar we moeten de vrijwilligers van de sportvereniging nog verder helpen. Tot voor kort mocht een portie kaas niet langer dan een half uur op de bar staan. Mede dankzij de inzet van het CDA zijn dat soort overbodige regels geschrapt’. Ook heeft de Tweede Kamerfractie ervoor gezorgd dat vrijwilligers hun onkosten tot een bedrag van 1500 euro van de belasting kunnen aftrekken. ‘Nog niet alle verenigingen weten dat’, aldus Spies.

Swift-bestuurder Rob Hogenelst toonde zich bezorgd over de nieuwe drankregels van VVD-minister Hogervorst. ‘De minister wil dat we alleen nog schenken aan eigen leden. Ik weet niet hoe ik dat moet controleren’. Hij kreeg bijval van Spies. ‘Dat de minister voorschrijft dat je geen drank mag verkopen aan kinderen beneden de zestien is terecht, net als het nieuwe voorstel dat er achter de bar niet meer te veel gedronken mag worden. Maar dat je niet meer met de tegenstander een biertje mag drinken, is echt een overbodige regel. Daar stemmen we dus niet mee in.’

Bij DoCoS hoorde gemeenteraadslid Van Sandick-Sopers dat ook de gemeente nog veel kan verbeteren bij de samenwerking met de verenigingen. ‘Men krijgt geen antwoord op ingediende voorstellen, en DoCoS heeft al zeker niet het gevoel dat de gemeente constructief met hen meedenkt. Dat moet anders. Dit is een grote, enhousiaste vereniging, die opvang en activiteiten biedt voor veel mensen in de wijk’. Van Sandick-Sopers wil dat de gemeente sport- en andere vrijwilligersorganisaties helpt en niet tegenwerkt.

Tenslotte deed de CDA-delegatie de hockeyvereniging Roomburg aan. Voorzitter Frank Wijvekate toonde Spies het nieuwe kunstgrasveld en de multifunctionele kleedkamer. Door de ruimte slim is ingericht kan de kleedkamer doordeweeks worden gebruikt als kinderdagverblijf. ‘Een mooi voorbeeld van een vereniging die midden in de samenleving staat’, aldus Spies

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×