Isa Hoes en Linda van Dyck, foto Roy Beusker

Nacht Moeder

Op zondag 12 november, in het kader van “Kijkzondag” en maandag 13 november is de voorstelling “Nacht Moeder” (Marsha Norman) met Linda van Dyck en Isa Hoes te zien in de Leidse Schouwburg.  De voorstelling van 12 november begint om 16.00 uur. Maandag 13 november gaat “Nacht Moeder” in de Leidse Schouwburg officieel in première! Deze voorstelling begint om 20.15 uur. “Nacht Moeder” maakte al een zegetocht langs de theaters in alle grote wereldsteden. Ook in Nederland was dit toneelstuk meer dan twintig jaar geleden te zien. Linda van Dyck speelde toen de rol van de dochter in het stuk. In deze nieuw bewerkte en vertaalde versie vertolkt zij de moederrol en haar dochter wordt gespeeld door Isa Hoes. Topregisseur Peter de Baan (o.a. Dinner with Friends en Turks Fruit) voert de regie. De vertaling is van Jean van de Velde.

“Nacht Moeder” – bekroond met de Pullitzer Price – speelt zich af in een afgelegen huis dat wordt bewoond door Jessie en haar moeder. Jessies vader is overleden, haar perfecte huwelijk eindigde in een echtscheiding, haar afwezige zoon is een kruimeldief, haar gezondheid laat te wensen over en ook haar laatste baantje pakte verkeerd uit. Met andere woorden, Jessies leven is saai, nutteloos en uitzichtloos. Het toneelstuk begint met de vraag van Jessie aan haar moeder waar het dienstpistool van haar vader is. Vervolgens kondigt ze doodkalm aan dat ze zich heeft voorgenomen zelfmoord te plegen. Aanvankelijk weigert Jessies moeder haar serieus te nemen. Maar wanneer Jessie begint over het opstellen van een lijst van zaken waarvoor gezorgd moet worden bij haar ‘afwezigheid’, begint het gevoel van desperaatheid bij haar moeder langzaam maar zeker toe te nemen. Uiteindelijk kan de moeder niets anders meer dan de gevolgen aanvaarden: verdoofd en vol ongeloof. Dan sluit Jessie zachtjes de slaapkamerdeur en draait die op slot. Een diep verontrustend moment. Voor hen die er getuige van zijn: een moment om nooit te vergeten.

Reserveren is mogelijk via de kassa van de Leidse Schouwburg. Deze is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en op maandag en zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur telefoonnummer: (071) 5163888. On line kaartverkoop met bankpas en creditcard is mogelijk via www.leidseschouwburg.nl.

Leidse Schouwburg, Oude Vest 43 – Leiden

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×