David Boelee, winnaar van de juryprijs.

Gedichten voordragen tegen de klok

In samenwerking met het Leids Dichters Gilde organiseert Café Favoriet voor de derde keer het Leids slam poetry toernooi. Gisteravond werd in de foyer van het Laktheater de derde voorronde gehouden. Zes dichters streden om de gunst van de jury en het publiek. Behalve de ‘mystery gast’ van deze ronde, Olivier van Nooten uit Den Haag, was het een puur Leids gebeuren. Egon Snelders stelde de dichters aan het publiek voor. Het was volle bak in de foyer, waarbij de dichters afgewisseld werden door een tweetal muzikale intermezzo’s. Bij slamdichten gaat het niet alleen om een goed lopende tekst, maar ook om de manier waarop het voorgedragen wordt: actie, ritme, snelheid, verstilling en eenvoud. De dichters moeten binnen een vastgesteld aantal minuten de jury en het publiek weten te overweldigen, daarna gaat de wekker!

Martin Aart de Jong opende de sessie, ‘Je bent zo goed als je laatste gedicht’, gevolgd door Peter van den Berg. Van den Berg won, evenals in 2005, wederom de publieksprijs. Zijn dichtwerk over de Leidse meeuwenoverlast, kwakzalvers en smeerseltjes veroorzaakten flinke lachsalvo’s in het publiek. Winnaar 2004, Rick van Boeckel bracht onder andere zijn ritmische, Cubaanse lofzang. Wouter Ydema had een sigaret opgestoken om daarmee de tijd in de gaten te kunnen houden en bracht zijn gedichten, ‘stenen van water’ op zeer intrigerende wijze. David Boelee deed voor de eerste keer mee aan dit toernooi en won de juryprijs! Boulee opende zeer actueel: ‘Eerst zoet of eerst zuur? VOC mentaliteit?, van de goede oude tijd naar het poldermodel’. Ook de laatste deelnemer, Olivier van Nooten, die zich pas op het laatste moment had opgegeven, oogstte veel lof. Per voorronde gaan twee dichters (één gekozen door de jury, één door het publiek) door naar de finale op 12 december.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×