Eurodusnie tekent bezwaar aan tegen nieuwe APV Leiden

Op 1 januari 2007 moet in Leiden een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening van kracht worden. Het Leidse Eurodusnie-collectief heeft formeel bezwaar aangetekend tegen enkele onderdelen van deze gemoderniseerde APV. De bezwaren van Eurodusnie hebben betrekking op de onderdelen van de verordening over “samenscholing en ongeregeldheden”, “optochten en betogingen”, “verspreiden van gedrukte stukken”, “plakken en kladden”, veiligheidsrisicogebieden en cameratoezicht op openbare plaatsen.

Zo vindt Eurodusnie het bezwaarlijk dat in de nieuwe APV samenscholingen zijn verboden, ook als er geen sprake is van verstoring van de openbare orde. Volgens de huidige formulering kan de politie bijvoorbeeld optreden tegen een groep jongeren op straat, ook als deze op geen enkele manier hinder veroorzaakt.

Ook vindt Eurodusnie het onterecht dat er geen bepaling in de nieuwe APV is opgenomen over niet-aangemelde betogingen, terwijl deze volgens de landelijke Wet Openbare Manifestaties wel zijn toegestaan.

Tevens is Eurodusnie van mening dat in de nieuwe APV de Burgemeester te ruime bevoegdheden krijgt voor het aanwijzen van “veiligheidsrisiscogebieden”, waardoor onder andere preventief fouilleren mogelijk is. De plaatsing van vaste camera’s op openbare plaatsen, waartoe de mogelijkheid wordt geboden in de nieuwe APV, vindt Eurodusnie in strijd met de privacy en elementaire burgerrechten.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×