Vroege vuurwerkafstekers gaan direct op de bon

Het lijkt misschien een beetje vroeg maar er worden in verschillende wijken in Leiden al knallen gehoord. De politie treedt de komende weken hard op tegen mensen die vroegtijdig vuurwerk afsteken. De laatste maanden van het jaar zijn begonnen en de vuurwerkknallen zijn weer te horen. Door de overlast die de heftige knallen veroorzaken, waarschuwt de politie niet meer bij overtredingen maar verbaliseert direct. De afgelopen weken kwamen de eerste meldingen alweer binnen: vuurwerkgeknal in woonwijken. De politie weet dat sommige jongeren vuurwerk van het afgelopen jaar bewaren om nu vroegtijdig af te steken.

Kennelijk beseffen jongeren zich niet of onvoldoende dat dieren en vooral oudere mensen enorm veel hinder ondervinden van het geknal. Behalve overlast brengt het vroegtijdig afsteken van vuurwerk vaak vernielingen met zich mee. Bij overtreding bekeurt de politie direct. De officier van Justitie bepaalt het boetebedrag of de jongeren worden overgedragen aan HALT. De politie hoopt dat ouders die het vermoeden hebben dat hun kind al met vuurwerk op pad gaat dit bespreekbaar maken.

Hoe harder en zwaarder de knal, hoe leuker het is, denkt menigeen. Maar het is niet meer leuk als je na het afsteken van vuurwerk een aantal vingers mist, niet meer naar de tv kunt kijken of naar muziek kunt luisteren. Vuurwerk is leuk, maar zeker niet ongevaarlijk. Zo zijn strijkers niet alleen gevaarlijk, maar ze zijn ook verboden. Strijkers zijn gevaarlijk omdat het lontje niet te zien is. Door fouten in de afwerking kan een strijker beschadigd zijn, waardoor het vuurwerk te snel afgaat. Chinese rollen zijn ook verboden. Sommige zijn zo groot als een wagenwiel, andere zijn kleiner. Ze zijn vooral gevaarlijk omdat de rotjes eruit kunnen schieten, waardoor jijzelf of omstanders geraakt kunnen worden. Daarom is het belangrijk legaal vuurwerk bij erkende verkoopadressen te kopen. Lees bij het afsteken van vuurwerk altijd de aanwijzingen op de verpakkingen goed.

Het kopen en afsteken van vuurwerk is aan regels gebonden: · Vuurwerk kopen mag alleen op 28, 29 en 30 december. · Vuurwerk afsteken mag vanaf 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Politieagenten controleren scherp op het afsteken van vuurwerk buiten deze tijdstippen. Een overtreding levert een boete op van ten minste EUR 60,-. Overtreders die jonger zijn dan 18 jaar kunnen, als de overtreder en diens ouders/verzorgers daar voor kiezen, een alternatieve straf (Halt-procedure) krijgen. Kijk voor meer informatie op www.halt.nl

Dit jaar kunnen mensen die meldingen hebben over (vermoedelijk) strafbare handelingen met vuurwerk zoals vervoer, opslag en verkoop, contact opnemen met de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem. De meldlijn is te bereiken op het gratis telefoonnummer 0800-7000. Het nummer is zeven dagen per week van 10.00 tot 22.00 uur bereikbaar. Overlast, door bijvoorbeeld het vroegtijdig afsteken van vuurwerk kan worden gemeld bij het politiebureau bij u in de buurt. Als elke seconde telt, belt u het alarmnummer 112 en voor zaken die minder spoed vragen, belt u 0900-8844 (lokaal tarief). Kijk voor meer informatie op www.meldmisdaad.nl.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×