Leidse bedrijf Crucell verdrievoudigt omzet

Het in het Leidse Bio Science Park gevestigde biotechnologiebedrijf Crucell heeft de omzet in het derde kwartaal verdrievoudigd. Dit was voornamelijk te danken aan de bijdrage van Berna Biotech, de Zwitserse vaccinmaker die begin dit jaar werd overgenomen. De omzet steeg van 9,5 miljoen in het derde kwartaal vorig jaar naar 28,4 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. Tegelijk liep het nettoverlies flink op, van 3,7 miljoen naar 21,7 miljoen euro. Dit komt door de oplopende kosten voor onderzoek en ontwikkeling, meldde Crucell dinsdag. Crucell heeft nog nooit winst gemaakt. Het jonge biotechbedrijf verwacht dat er volgend jaar evenveel geld de kas instroomt als er uit gaat. De omzet komt dit jaar naar verwachting uit op 130 tot 150 miljoen euro, aldus Crucell.

Het Leidse bedrijf moet er nog hard aan trekken om de omzetverwachting waar te kunnen maken. In het vierde kwartaal zal Crucell ongeveer evenveel omzet moeten halen als in de eerste negen maanden van dit jaar. Financieel directeur Leonard Kruimer is in ieder geval optimistisch daarover. Hij verwacht veel van de verkoop van vaccins tegen griep. ,,Het griepseizoen is dit jaar laat op gang gekomen”, aldus Kruimer.

Verder rekent Crucell op de eerste inkomsten uit de verkoop van het kinderziektevaccin Quinvaxem. Het middel beschermt tegen een vijftal kinderziekten waaronder kinkhoest, difterie en tetanus. Tegenvaller in het derde kwartaal was de zogeheten ‘cash burn’ van de onderneming, die dit jaar rond de 50 miljoen euro zal uitkomen. Eerder ging Crucell uit van een vermindering van de kasmiddelen met 33 tot 38 miljoen euro.

Behalve oplopende onderzoeks- en ontwikkelingskosten en hoge kosten voor de opslag van griepvaccins betaalde Crucell onlangs 14 miljoen euro voor de overname van Berna Products uit Florida. Crucell verslindt jaarlijks tientallen miljoenen euro’s voor de ontwikkeling van vaccins tegen onder meer tuberculose, hiv, malaria, ebola en miltvuur. Beleggers hebben er alle vertrouwen in dat minstens een van die vaccins op de markt komt. Het bedrijf, inmiddels genoteerd aan de MidKap-index van Amsterdam, wordt momenteel gewaardeerd op meer dan 1 miljard euro.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×