Rudi van Maanen verlaat het archief na 35 jaar noeste arbeid

Expositie 35 jaar Rudi van Maanen

Onder de titel ‘Neerslag van 35 jaar werken bij het Leids Archief, een selectie uit de publicaties door Rudi van Maanen’ is van 15 november 2006 tot 15 januari 2007 in de vitrine bij de entree van het Regionaal Archief Leiden aan de Boisotkade een kleine expositie te zien. Aanleiding tot het houden van deze expositie is het feit dat adjunct-archivaris Rudi van Maanen op 15 november precies vijfendertig jaar aan het Leids Archief is verbonden en per 1 januari 2007 als ambtenaar bij de gemeente Leiden met FPU gaat.

Ingrid Pot, bibliothecaris bij het Regionaal Archief Leiden, laat in chronologische volgorde een selectie zien uit de vele publicaties die Rudi van Maanen in de loop van de afgelopen 35 jaar als (co-)auteur of redacteur heeft gepubliceerd. Deze werken worden aangevuld met enige foto’s uit de jaren dat Rudi bij het Gemeentearchief, nu Regionaal Archief Leiden, heeft gewerkt, eerst als chartermeester (zoals iemand met het diploma Hoger Archiefambtenaar genoemd werd), later als adjunct-archivaris en hoofd van de afdeling Archiefbeheer & Publiekstaken.

Zo zijn in de vitrine archiefinventarissen (inclusief Rudi’s proefschrift Stadsarchief van Leiden 1816-1929), populaire historische werken zoals Hutspot, haring en wittebrood en Leiden zoals het was, alsmede natuurlijk de ‘Dikke Van Maanen’ – het nieuwe vierdelig standaardwerk over de geschiedenis van Leiden – te zien. Ook het Leids Jaarboekje, waarvan hij jarenlang eindredacteur was en de laatste jaren voorzitter van de redactiecommissie, ontbreekt uiteraard niet. Overigens blijft Prof. Dr. R.C.J. van Maanen ook na zijn vertrek bij het Regionaal Archief Leiden als bijzonder hoogleraar Stadsgeschiedenis verbonden aan de Leidse universiteit. We hopen dat we ook in de toekomst nog vaak iets van Rudi’s hand te lezen krijgen.

Tentoonstelling: ‘Neerslag van 35 jaar werken bij het Leids Archief. Een selectie uit de publicaties door Rudi van Maanen’ Periode: 15 november 2006 -15 januari 2007 Plaats: Regionaal Archief Leiden, Boisotkade 2A, Leiden Openingstijden: ma. 13.00-17.00 u., di.-vr. 9.30-17.00 u., zat. 9.00-13.00 u. Gesloten: 5 december na 16.00 u., 25 en 26 december 2006, 1 januari 2007 Info: Regionaal Archief Leiden, tel. 071-516.5355: Ingrid Pot (bibliothecaris) of Benata Hengstmengel (communicatie & presentatie) Website: www.leidenarchief.nl

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×