Burgemeester Lenferink interviewt de schoolkinderen foto: Jacqueline Borg

Burgemeester Lenferink interviewt schoolkinderen

In het kader van Stedenband LEIDEN-JUIGALPA heeft muurschilder Julio Moreno Aguirre uit Nicaragua drie weken lang samengewerkt met de leerlingen van drie leidse Openbare Basisscholen.Voor De Cesar Franckschool, De Lorentz school en de Teldersschool maakte Aguirre, samen met de leerlingen een inspirerende muurschildering, met als thema een van de Millenniumdoelen. Op speciaal verzoek van de leerlingen van groep zeven van de Teldersschool, kwam burgemeester Lenferink, ondanks zijn overvolle agenda, vandaag persoonlijk om de muurschildering te onthullen. De leerlingen reageerden enthousiast: “Vet cool, deze burgemeester”. Groep zeven is zelfs een keer op bezoek geweest bij de burgemeester en had voor deze gelegenheid een overtuigende brief geschreven, dat hij echt ‘moest’ komen. Een weerzien van oude bekenden dus; er werden vele handen geschud en ‘geklapt’. Voor de onthulling zelf, interviewde Lenferink de leerlingen over het nut van het onderwijs.

“Om Nederlands te leren” was een van de antwoorden, “Om later een goede baan te vinden”, zei een ander en “om te begrijpen, wat er in de wereld gebeurt”. Na het interview bedankten drie leerlingen in het Spaans de kunstenaar, zijn assistente en de burgemeester. Voor de onthulling vroeg Lenferink nog even voor de zekerheid, of de schaar het wel deed. In zijn vak moeten er vaker linten doorgeknipt worden en dit verloopt lang niet altijd even succesvol. Maar de schaar deed het en met op de achtergrond muziek uit Nicaragua en een bijna tropisch aandoend zonnetje, werd de kleurige schildering onthuld.

Een van de Millenniumdoelen is dat in 2015 alle kinderen in ontwikkelingslanden naar school kunnen gaan. Nu gaat een op de vijf kinderen nog niet naar school; ook in Juigalpa moeten kinderen werken en hebben ouders geen geld voor een uniform en schoolgeld. Leiden heeft sinds 1988 een stedenband met Juigalpa een stad in Nicaragua. Nicaragua is het op een na armste land van Latijns-Amerika. Juigalpa is de hoofdstad van de provincie Chontales.Veeteelt en landbouw zijn in deze regio de belangrijkste bestaansmiddelen. De stedenband wil de inwoners van Leiden en Juigalpa dichter bij elkaar brengen door het organiseren van tentoonstellingen en het geven van gastlessen op scholen over het leven en het onderwijs in Juigalpa. De Stichting Vriendschapsband Leiden-Juigalpa(SVLJ) richt zich op de verbetering van het onderwijs in Juigalpa. Met Leidse steun zijn scholen gebouwd en worden scholen voorzien van lesmaterialen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×