LUMC opent 'operatiekamer van de toekomst'

Met de ingebruikname afgelopen woensdag van de nieuwe digitale operatiekamer voor endoscopische chirurgie, ofwel kijkoperaties, in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is de ‘operatiekamer van de toekomst’ gerealiseerd. De laatste technologische ontwikkelingen bieden de artsen veel mogelijkheden, allemaal ten bate van de patiënt. De nieuwe operatiekamer is ingericht met de laatste digitale technieken. De chirurg, gynaecoloog of uroloog die de operatie uitvoert kan zelf alle apparatuur bedienen, bijvoorbeeld door zelf direct de druk in de buik in te stellen en zonodig te corrigeren. In de nieuwe operatiekamer is tevens de mogelijkheid tot een directe videoverbinding met de spreekkamers om een collega eventueel te raadplegen tijdens de operatie.

Bij een kijkoperatie worden er kleine camera’s in het lichaam gebracht en wordt er met kleine gereedschappen geopereerd. Dat scheelt onnodige lidtekens bij de patiënt. Het LUMC heeft 20 operatiekamers, en voert jaarlijks 11.000 operaties uit. De kosten van de nieuwe apparatuur voor de ‘operatiekamer van de toekomst’ bedragen ruim 25.000 euro.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×