Mevrouw Mafu neemt de sportmaterialen in ontvangst van het kindercomité; rechts Joke Verberg, daar achter Dinesh Vallabh.

foto: Jacqueline Borg

Actie kinderen uit Leiden Noord voor Buffalo City

Vanavond om 19.00 uur overhandigde het kindercomité van de Wijk-Olympics de opbrengst van de collecte ten behoeve van Buffalo City aan de vijf afgevaardigden van de Zuid-Afrikaanse delegatie uit die stad. Van die opbrengst is sportmateriaal gekocht voor de kinderen, die in de sloppenwijken van Buffalo City (Zuid-Afrika) wonen. Het geld is bijeengebracht gedurende de tien weken dat Leiden Noord in het teken stond van bewegen: de Wijk-Olympics. Symbolisch werden 45 voetballen, 45 springtouwen en 45 jongleerballen overhandigd! Joke Verberg mag wel de spil van het hele gebeuren genoemd worden; zij heeft veel mensen samengebracht en is zelf ook ter plekke geweest. Verberg bedankte de kinderen voor hun inzet en enthousiasme. De kinderen van het kindercomité overhandigden één voor één de attributen van het gekochte sportmateriaal aan mevrouw Nontobeko Mafu. Mevrouw Mafu, een van de vijf afgevaardigden van de Zuid-Afrikaanse delegatie, onderstreepte het belang van deze actie en vertelde over de situatie van de kinderen in haar stad. Zij beschreef de krottenwijken, de armoede, de werkeloosheid en het feit, dat veel kinderen hun ouders hebben verloren door Aids.

“De vriendschapsband met leiden wordt elke dag sterker”, aldus mevrouw Mafu. Zij juicht het toe, dat jonge kinderen in Leiden, zich zo betrokken voelen bij kinderen aan de andere kant van de wereld. “Wat deze kinderen hebben bereikt, lijkt misschien wel klein, maar het is van een onschatbare waarde en zij hebben heel veel kinderen in mijn stad erg blij gemaakt”.

Daarna was het woord aan wethouder Dinesh Vallabh, die de burgemeester van Buffalo City representeerde, die er zelf helaas niet bij kon zijn. “Dank je wel”, zei de heer Vallabh in het Nederlands. De heer Vallabh zei ontroerd te zijn door de actie van deze kinderen en onderstreepte de ‘familieband’ met Leiden. Naast dit project, loopt er ook een zeer belangrijk ‘waterproject’ in Buffalo City, dat moet gaan zorgen voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Vallebh schetste de kinderen de situatie van hun leeftijdgenoten in zijn land, die dan al vaak de verantwoordelijkheid moeten dragen voor hun broertjes en zusjes en meestal niet naar school kunnen, omdat er geen geld is voor het verplichte schooluniform. Vallebh bedankte iedereen, mede namens de burgemeester van Buffalo City. Na afloop was het tijd voor typisch Hollandse ‘decemberversnaperingen’, zoals pepernoten en banketstaaf. Vooral de banketstaaf konden de Zuid-Afrikaanse bezoekers goed waarderen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×