Veel gegoochel met cijfers rond nieuwe muziektempel

Dat er heel snel een nieuwe muziektempel moet komen, daar waren de leden van de commissie Onderwijs en Samenleving het gisteravond roerend eens. Maar waar die dan moet komen en hoeveel geld daarvoor mag worden uitgetrokken en ten laste waarvan daarover zijn de commissieleden het duidelijk nog niet eens. De commisie liet zich gisteren bijpraten door Ruud Visser van het LVC en de heer Elkhuizen van STAMPOD, de Stichting die opkomt voor de alternatieve podia. Vervolgens werd cultuurwethouder Paul Jonas van de SP danig aan de tand gevoeld over de plannen van het College hieromtrent en vielen de fracties over elkaar heen met oplossingen en gegoochel met cijfertjes. Je moet al een compleet wiskundige zijn wil je hier nog uitkomen, terwijl het allemaal toch zo gemakkelijk lijkt. De wil is er, maar waar het geld vandaan moet komen blijft een probleem. Leiden heeft de jongste bevolking van Nederland dus aandacht voor verschillende muzieksoorten als pop, jazz, house en wereldmuziek moet er zeker zijn. Als er niet snel wat gebeurt, kwijnt de hele scene hier weg. Er is nu al niet veel meer voor nodig om dat te laten gebeuren.      

Uit een gepresenteerd haalbaarheidsonderzoek voor een nieuwe muziektempel gblijkt dat deze er op z´n vroegst pas in 2012 kan zijn. En dat is rampzalig voor de popscene in Leiden omdat de gebruikers van de het Muziekhuis aan de Middelstegracht hier al binnen vier jaar uit moeten zijn. Dat is een belofte aan de buurtbewoners. Ook vallen er hoge onderhoudskosten te verwachten als het LVC niet snel kan verhuizen naar een andere locatie.  

Zowel de Aalmarktlocatie als het Nobelcomplex aan de Lange Scheistraat passeerden gisteravond opnieuw de revue. De kosten voor de verschillende plannen belopen grofweg tussen de tien en vijftien miljoen euro. Door een andere rechtspersoon aan te nemen, sponsoring, commercialisatie en mogelijke onderverhuur zouden de expoitatiekosten omlaag kunnen. Jonas zag nog wel wat andere mogelijkheden om de kosten voor een nieuwe muziektempel te verlagen maar dat lijken peanuts in vergelijking tot het werkelijk benodigde bedrag. Ook hier weer veel gegoochel met cijfers, maar voorlopig weinig concreets. De komst van een muziektempel lijkt hiermee nog geen stap verder. Iedereen ziet de noodzaak ervan, maar over het hoe, wanneer, hoe duur en waar variëren de meningen in de Leidse politiek nog eindeloos.     

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×