Leidse regiseur Ruud Wessels kiest voor 'Festen' in Imperium

Het is weer feestmaand en toneelgroep Imperium haakt daar op in door het feestje van de familie Hansen op de planken te zetten in het stuk ‘Festen’ van Thomas Vinterberg in het Imperium Theater. De regie is in handen van Leidenaar Ruud Wessels, die deze voorstelling op zijn verlanglijstje had staan. ‘Festen’ is Deens voor ‘het Feest’, maar hoe mooi en gezellig de zaal ook versierd mag zijn en hoe feestelijk de gasten ook gekleed gaan, gezelligheid blijkt in dit stuk geen vanzelfsprekende bijkomstigheid te zijn. In de toneelversie, gebaseerd op een bewerking door Sybilla Breimer van de succesvolle filmhuisfilm van Vinterberg, wil Imperium in eerste instantie de motoriek van het feest opzoeken. De sfeer beïnvloedt iedereen en wordt een levend wezen, dat zich met hand en tand verzet tegen al dan niet vermeende spoken uit het verleden.

‘Festen’ is allesbehalve een soap. In het neerzetten van het feest en de reactie van de feestgangers op de onvermijdelijke verstoring ervan, bereikt hij een griezelige waarachtigheid. De Dogma-filmregels, die zuiverheid en echtheid van het spel tot ultiem doel verheffen, dragen sterk bij aan dit realisme en maken ‘Festen’ tot een onvergetelijk document.

Na de zelfmoord van dochter Linda is de familie Hansen bij de 60ste verjaardag van pater familias Helge wel weer eens toe aan een echt feest. Moeder Else hoopt de familie in goede gezondheid en harmonie weer bij elkaar te krijgen, maar daar is wel het een en ander voor nodig. Zo heeft zoon Michael – die zich het jaar daarvoor nog had vergrepen aan een van de serveersters – eerst iets goed te maken. Daarnaast is het de vraag of de familie de partnerkeuze van dwarse dochter Helène wel zal kunnen waarderen. En bovendien: zal zoon Christian überhaupt naar huis komen, kan hij zich losrukken van zijn drukke bestaan als eigenaar van twee chique restaurants in Parijs? Maar de meest kritieke vraag is toch: hoe zal de feestende massa reageren op zijn onthutsende onthulling?

Speeldata: 9, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 23 en 24 december. Aanvang: 20.30 uur. Kaarten: € 10,-

Imperium Theater, Oude Vest 33e, Leiden. Telefoon: 071 5141035

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×