Meer ziekten op te sporen door hielprik

Artsen moeten de bevoegdheid krijgen om via de hielprik niet maximaal zeventien maar vijftig ziekten op te sporen. Daarvoor pleitte klinisch geneticus prof. dr. M. H. Breuning van het Leids Universitair Medisch Centrum. Breuning deed zijn uitspraken in het NOS Journaal. Hij suggereerde dat er voor ouders informatie wordt achtergehouden. Hij vindt dat zij zelf moeten kunnen bepalen of hun kind op meer ziekten wordt getest. Nu hebben ouders alleen de mogelijkheid om wel of niet de hielprik te laten uitvoeren.

Sinds 1 januari mogen artsen via de hielprik baby’s controleren op zeventien behandelbare ziekten. Daarvoor waren het er drie. De zeventien ziekten betreffen onder meer afwijkingen aan schildklier, bijnier, bloed en stofwisseling.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×