Aantal incidenten in regio gedaald

Het aantal incidenten in de regio is het afgelopen jaar met vijf procent gedaald, dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van Politie Hollands Midden die vanmiddag door korpschef J. Stikvoort zijn gepresenteerd. Het aantal aangiften daalde met zeven procent. In totaal werden vorig jaar 11.400 aanhoudingen verricht, in 2005 waren dat er nog 11.800. Wel steeg het aantal verdachten dat bij het Openbaar Ministerie werd aangeleverd met 200. Hoewel volgens Stikvoort met deze cijfers vrijwel alle doelstellingen zijn gehaald, krijgt zijn korps in toenemende mate last van de uitstroom van medewerkers, de agenten op straat, naar onder andere nieuwe landelijke politie- en justitiediensten.

Uit het jaaroverzicht blijkt verder dat het aantal diefstallen met vijftien procent is afgenomen. Vooral het aantal auto-inbraken gaf met tweeëntwintig  procent een opvallende daling te zien. Politie Hollands Midden constateert verder een toename van het aantal geweldsincidenten.

Zorgelijk vindt Stikvoort de stijging van het aantal zedenmisdrijven met zestien procent: “Hier zien we dat de criminaliteit zich steeds meer naar het internet verplaatst. Ik doe daarom een oproep aan ouders hun kinderen goed in de gaten te houden bij het op het eerste gezicht vaak zo onschuldige chatten. Wij hebben inmiddels voldoende zaken in handen waaruit blijkt dat het allemaal niet zo onschuldig is.”

Het aantal woninginbraken steeg in 2006 met eenentwintig procent en het aantal verkeersdoden zakte van 18 naar 12. Ook het aantal gewonden liep terug, van 567 in 2005 naar circa 490 in het afgelopen jaar.

Korpschef Stikvoort deed tijdens de presentatie van de jaarcijfers echter ook een oproep aan de inwoners van Hollands Midden om in alle gevallen aangifte te blijven doen: “De hulp van de burgers is bij het bestrijden van criminaliteit onmisbaar. Sommige mensen roepen wel eens dat aangifte doen geen zin heeft, maar niets is minder waar. Aangiftes zijn cruciaal om onze informatiepositie en daarmee de opsporing nog verder te verbeteren.”

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×