De winnaars van de Leidse sportprijzen 2006. (Foto's: Chris de Waard).

Leidse sportprijzen uitgereikt; geen sportman van het jaar

“En dan nu een treurig moment,” zo sprak juryvoorzitter Karel Caron vrijdagavond direct nadat een vijftal Leidse sporters een aanmoedigingsprijs van 250 euro had ontvangen en roeicoach Jan Klerks was verrast met de ereprijs van de Leidse Sportfederatie. “Hoewel er op zeer verdienstelijk niveau wordt gesport in Leiden, hebben we tot onze spijt moeten vaststellen dat er geen sporter uit Leiden in aanmerking komt voor de titel Sportman van het Jaar”. Voor de sportvrouw van het jaar had de jury een bijna net zo lastige afweging te maken, maar in dit geval juist omdat er gekozen moest worden. Waterpoloër Iefke van Belkum ging uiteindelijk met de eer strijken, maar kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Ze verblijft momenteel in Boedapest en sprak de aanwezigen toe via een videofilmpje. Sportploeg van het jaar 2006 werd het Leidse tafeltennisteam van Scylla, bestaande uit Edgar Malchasian, Thijs Langeveld en Simon Goessens. Die laatste won ook al één van de vijf aanmoedigingsprijzen.

De winnaars van de vijf aanmoedigingsprijzen waren naast de eerdergenoemde Simon Goessens van Scylla ook de 13-jarige zwemster Leonie van Noort. Ze zwemt bij De Zijl-LGB en weet al precies waar ze met haar sportcarriëre wil eindigen: de Olympische Spelen. Roeister Marije van Amersfoort (Njord) en haar ploeggenoot Jaap Schouten gingen ook beiden met een aanmoedigingsprijs naar huis. De vijfde aanmoedigingsprijs ging naar de Leidse dart-grootheid Rilana Erades.

SP-wethouder Raymond Keur (Sport en financiën) reikte aan aanmoedigingsprijzen uit. Tegen roeister Marije van Amersfoort verklapte hij dat de gemeente Leiden in gesprek is met Katwijk om te kijken of er in het Valkenburgs Meer een echte roeibaan kan komen. De roeiers zijn nu nog aangewezen op de enige twee professionele roeibanen, in Amsterdam en Groningen, die Nederland rijk is.

Roeicoach Jan Klerks kreeg zijn ereprijs uit handen van Gerard Bakker. Tafeltenniser Bakker (Scylla) won die prijs vorig jaar zelf, maar kon toen wegens gezondsheidsredenen niet live aanwezig zijn. Dit jaar stond hij er weer en maakte zich sterk voor de echte Leidse sport. Het ‘kopen’ van kampioenschappen door voor veel geld goede spelers uit het buitenland in te vliegen is hem een doorn in het oog. Dat de Nederlandse roeiers zo goed presteren en toch met de beide benen op de grond blijven staan kon hij dan ook zeer waarderen.

De prijzen voor sportvrouw en sportploeg van het jaar werden uitgereikt door een andere bekende Leidse sporter: Han Kulker. Kulker die onder andere bekend is van de trainingen voor de Leiden Marathon (Hollen met Han) kwam aan het begin van zijn sportcarriëre bij toeval bij De Bataven terecht. “Ik ging met m’n sporttas aar de atletiekbaan bij het Leidse Hout en vroeg daar iemand waar AV Holland zat. Dat was de enige club die ik kende. Die persoon vroeg of ik daar kennissen had, het antwoord was nee en toen zat ik dus bij De Bataven”.

De prijs voor Sportvrouw van 2006 mocht Kulker vervolgens overhandigen aan een man: de opa van Iefke. Opa Wim gaf aan heel trots te zijn op zijn kleindochter, maar benadrukte dat ze haar prestaties nooit alleen had kunnen bereiken: “Je kunt het niet alleen. Het is hartstikke mooi dat zij de trekker is, maar je doet het samen”. Dat samen geldt in Iefke’s geval ook voor haar familie die haar door dik en dun steunt.

Tenslotte kondigde ‘speaker’ Teun de Reede op geheel eigen wijze aan dat het tijd werd voor de overhandiging van de prijs voor de Sportploeg van het Jaar 2006: “Over naar het springen van de lintworm”. De heren van Scylla werden vervolgens geëerd onder de goedkeurende blikken van Gerard Bakker die nog maar eens benadrukte dat je met geld geen kampioenschap wint. Met 12 tot 15 uur trainen per week lukt dat wel. Dat Bakker invloed heeft op zijn spelers bleek wel uit het feit dat geen van de heren een ‘droomland’ heeft om heen te gaan. Ze willen allemaal in Nederland blijven spelen. Wel hebben ze één grote wens: een nieuwe, grotere zaal. Aanstaande donderdag gaan ze daarover in gesprek met het Sportbedrijf Leiden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×