Islamfobie onder jongeren

Uit een onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat ruim de helft van de jongeren in klas 3 van het vmbo, havo en vwo negatief staat tegenover moslims. Geen positief direct contact is de belangrijkste verklaring. Iets meer dan de helft van de ondervraagden heeft een negatieve tot zeer negatieve houding. Dit is gemeten met behulp van deelvragen naar de algemene houding ten aanzien van Turken en Marokkanen, het vertrouwen in Turken en Marokkanen, de houding ten aanzien van eventuele nieuwe Turkse en Marokkaanse buren, en de algemene houding ten opzichte van de islam.

Vier op de tien ondervraagde jongeren hebben een positieve tot zeer positieve houding ten aanzien van moslims en de islam. De belangrijkste verklaring van de negatieve houding ten aanzien van moslims en de islam is gebrek aan positief direct contact. Ook blijken negatieve stereotypen van moslims en negatieve clichés van de islam, negatieve berichten van ouders en de beste vriend of vriendin over moslims en de islam, en de overtuiging dat moslims een bedreiging vormen voor de veiligheid, een effect te hebben

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×