Amnesty organiseert lezing “Vergeet Tibet niet"

Op zondag 28 januari organiseert mensenrechtenorganisatie Amnesty International afdeling Leiden een themamiddag met lezing, film en debat onder de noemer “Vergeet Tibet niet!”. De middag begint om 14.30 uur en vindt plaats in Plexus, Kaiserstraat 25 in Leiden. De toegang is gratis. Helaas worden Tibetanen nog steeds op systematische wijze onderdrukt door de Chinese autoriteiten in Peking. De ernstige mensenrechtenschendingen in Tibet zijn symptomen van een onderliggend politiek conflict. De vrijheid van godsdienst en meningsuiting is ernstig beperkt, en willekeurige arrestaties en oneerlijke processen zijn aan de orde van de dag. Tientallen gewetensgevangenen, onder wie boeddhistische monniken en nonnen, zitten nog achter de tralies, waar ze het gevaar lopen te worden gemarteld of mishandeld.

Tijdens de themamiddag zal de situatie in Tibet belicht worden door middel van de door de International Campaign for Tibet uitgebrachte documentaire ‘Devotion and defiance, buddhism and the struggle for religious freedom in Tibet’. Het is een 35 minuten durende documentaire met unieke filmbeelden van de huidige situatie in Tibet. Mevrouw Tsering Jampa, Directeur van International Campaign for Tibet in Nederland, zal een nadere uitleg van de film geven. Ook zal een ex-politieke gevangene haar verhaal vertellen.

Verder zal mevrouw Rima Sondaite, landenspecialiste China van Amnesty International Nederland het standpunt van Amnesty over de situatie in Tibet toelichten. Daarna zal er gelegenheid zijn voor het stellen van vragen en voor debat. De lezing zal opgeluisterd worden met dans en poëzie door een Tibetaanse dansgroep en er zal verder informatie gegeven worden over het werk van Amnesty in China. De International Campaign for Tibet zet zich in om de mensenrechten en democratische vrijheden voor het Tibetaanse volk te bevorderen. In maart 2005 ontving de organisatie de Geuzenpenning voor haar consistente geweldloze inzet voor vrijheid en democratie voor het Tibetaanse volk.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×