Leids zigeunerorkest Csárdás 35 jaar!

Op zaterdag 10 februari viert het Leids zigeunerorkest Csárdás haar 35-ste verjaardag met een speciaal optreden in de Lokhorstkerk in Leiden. Voor deze gelegenheid komen twee bijzondere Roemeense artiesten het orkest versterken: zangeres Floarea Tohati en trompettist Ioan Sandu. De presentatie van het concert is in handen van de bekende Moravische cymbalist/fluitist Jan Rokyta. Wethouder Paul Jonas zal het eerste exemplaar van de nieuwste cd in ontvangst nemen.

Zigeunerorkest Csárdás is om verschillende redenen een bijzonder orkest te noemen. Zo speelt Csárdás als enig Nederlands orkest muziek uit Moravië en Slowakije. Naast cello en bas worden er ook authentieke muziekinstrumenten bespeeld, zoals cymbaal, taragot en panfluit. Meestal wordt er gespeeld op besloten gelegenheden; een extra reden om een bezoek aan dit bijzondere concert te brengen.

Csárdás werd in 1972 opgericht door een aantal enthousiaste studenten om de volksmuziek uit Oost-Europa op zo authentiek mogelijke wijze te vertolken. Startpunt was de zigeunermuziek uit de Hongaarse restaurants, waarna de interesse zich al snel uitbreidde. Via de Hongaarse boerenmuziek naar de volksmuziek van Roemenië, Moravië en Slowakije. Door studiereizen naar deze landen, waar de muziek in haar oorspronkelijke omgeving nog te horen is en door het aanleggen van een omvangrijke collectie platen, cd’s en muziekpartituren, is het repertoire uitgebreid. Een selectie hiervan is gearrangeerd voor Csárdás. Inmiddels heeft Csárdás 3 cd’s op haar naam staan. De laatste cd werd in oktober 2006 geproduceerd en zal bij het lustrumconcert te koop zijn.

Aanvang: 20.15 uur.

 Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×