VMBO-leerlingen dansen in educatief project ‘Braindance’

‘Braindance’ is een gezamenlijk initiatief van ProBiblio en Juxtapose, in samenwerking met de Bibliotheken Leiden & Leiderdorp. Het project wordt gesubsidieerd door de Gemeente Leiden en de Provincie Zuid-Holland in het kader van het ‘Actieplan Cultuurbereik’. Leerlingen van het DaVinci College maken op 8, 9 en 12 februari op een creatieve manier kennis met de ontwikkeling van de communicatie in een dansproject, waarin zij worden meegenomen naar de tijd van de papyrus, de eerste typemachines tot aan de huidige tijd van het Internet. De rode draad van het project wordt gevormd door de geschiedenis van de communicatie.

Het dansproject start in de Centrale Bibliotheek, waar de jongeren op de eerste dag kennis maken met de inspiratiebronnen van de choreograaf in “The Making of”. De dansers van de MBO Dans Haarlem zetten de geschiedenis in beweging in een route, die veel laat zien maar vooral veel laat doen. De tweede dag bestaat uit de dansvoorstelling ‘Eerste Druk’. Dezelfde dansers uit ‘The Making of’ staan dan op de planken van het LAKtheater. Daar schrijven zij een verhaal alsof de tijd stil staat. De laatste dag staat in het teken van workshops, waarbij de leerlingen zelf aan de slag gaan met dans, dichten, fotografie of muziek, op school en in de bibliotheek. Begeleid door gastdocenten werken ze aan een korte presentatie, waarin zij hun eigen kunstzinnige sporen kunnen achterlaten.

In Braindance vinden woorden hun weg naar de lezer op een niet allerdaagse manier, verpakt in dans, muziek, kostuums en beelden. Braindance maakt de weg van idee naar beweging zichtbaar en biedt jongeren een manier om hun eigen wereld te creëren met schrijven in de taal die het beste bij hen past: dans, poëzie, fotografie of muziek. ProBiblio is de provinciale serviceorganisatie voor openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Juxtapose maakt dansvoorstellingen en organiseert in samenwerking met scholen kunsteducatie rondom de voorstellingen.

‘EERSTE DRUK’,  Vrijdag 9 februari om 14.00 uur in het LAKtheater, Cleveringaplaats 1, Leiden

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×