Nieuwe anti-graffiti campagne

Gistermiddag tekende wethouder John Steegh het contract met DZB voor de nieuwe gemeentelijke anti-graffiticampagne. Autobedrijf Liam tekende daarna als eerste bedrijf het contract binnen de nieuwe regeling. Steegh gaf het symbolische startsein voor de nieuwe campagne door symbolisch graffiti te verwijderen bij Liam. Sinds 1991 heeft Leiden in het kernwinkelgebied een anti-graffitibeleid. Graffiti wordt snel opgespoord en professioneel verwijderd door DZB Leiden. Ook worden daders zo veel mogelijk achterhaald. Dit bleek zo’n succes te zijn dat het project is uitgebreid naar het hele gebied binnen de singels. Sinds gisteren kan iedereen in Leiden graffiti laten verwijderen door DZB.

De komende twee jaar zal Leiden wijk voor wijk worden schoongemaakt, de zogeheten nulbeurt. Daarna kunnen deelnemers een overeenkomst afsluiten met DZB Leiden. Voor particulieren is dit gratis, ondernemers betalen enkele tientjes per jaar. Na melding bij de graffitimeldlijn worden graffiti en illegaal plakwerk binnen 2 tot 6 dagen verwijderd. Ook spoort DZB zelf graffiti op. Bij het afsluiten van de overeenkomst kan DZB gemachtigd worden om bij de politie aangifte te doen.

De gemeente draagt een belangrijk deel van de kosten. Graffiti is namelijk erg schadelijk voor de beeldkwaliteit en het leefklimaat van de stad. Wie nu al graffiti wil laten verwijderen, kan contact opnemen met de graffitimeldlijn (071-5322878) of het Servicepunt Woonomgeving. Graffiti met een racistische inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd. Overige graffiti wordt binnen een week weggehaald.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×