GroenLinks pleit voor verbod op wilde dieren in circussen

Het Moskous staatscircus komt van 9 tot 11 februari naar Leiden. Net als veel Leidenaren geniet GroenLinks van circussen. In dit circus treden echter net als in vele andere circussen wilde dieren op. Het gebruik van wilde dieren in circussen is slecht voor het welzijn van deze dieren. Daarom stelt GroenLinks het gebruikt van wilde dieren in circussen in de komende raadsvergadering ter discussie. “Er zijn zoveel circussen zonder dieren, denk bijvoorbeeld aan Cirque du Soleil of het Groot Chinees staatscircus. Zonder dieren is het circus nog steeds leuk”, aldus duo-raadslid Vincent Kagie

GroenLinks vraagt tijdens de komende raadsvergadering het college om verscherpt toezicht op het Moskous staatscircus tijdens haar verblijf in Leiden. Dit om te zorgen dat de dieren zo min mogelijk lijden tijdens hun verblijf aan Leiden. Daarnaast wil GroenLinks dat bij de eerstvolgende herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een extra voorwaarde aan het verlenen van vergunningen toe wordt gevoegd, namelijk het dierenwelzijn. “Hierdoor heeft de gemeente Leiden in navolging van onder andere Winschoten en Nieuwegein de mogelijkheid om circussen met wilde dieren geen vergunning te geven”, aldus Rianne Becht raadslid voor GroenLinks.

In het programma van het Moskous staatscircus treden Bengaalse tijgers en paarden op. Deze kunnen door de kleine hokken en omdat ze vaak maar een keer op een dag optreden weinig bewegen. Daarnaast is het voor deze dieren, zoals voor alle wilde dieren in circussen, onmogelijk om hun normale, natuurlijke, gedrag te vertonen. GroenLinks is daarom voor circussen zonder wilde dieren. In diverse andere plaatsen in Nederland en in Groot-Brittannië en Oostenrijk bestaat al een dergelijk verbod. GroenLinks geniet net als vele Leidenaren van circussen en wil zeker niet dat er minder circussen komen. Wat GroenLinks echter wel wil is dat onnodig dierenleed wordt voorkomen, omdat er veel misstanden met wilde dieren zijn. Verschillende dompteurs hebben al aangegeven dat het houden van dieren bij circussen tot stress en ander leed bij de dieren leidt en dat bij het trainen het gewoon is om te straffen met mishandeling door bijvoorbeeld zweepslagen. “Het zou niet juist zijn om door een bezoek aan het circus kinderen te leren dat het gewoon is dat dieren kunstjes doen en zich verplaatsen per veewagen”, aldus Vincent Kagie.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×