Kwaliteit Rijnlands Revalidatie Centrum ruim voldoende

Het Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC) scoort ruim voldoende in een onafhankelijke kwaliteitstoets, waarvan de resultaten onlangs bekend werden. Alle revalidatiecentra in Nederland worden om de vier jaar aan deze toets onderworpen. ‘We zijn blij met de uitkomst’, zegt Frans van den Broek, algemeen directeur. ‘Waar we vooral heel blij mee zijn, is dat de gestructureerde samenwerking tussen de hulpverleners in ons centrum werkt’, zegt Marc van Gestel, medisch directeur. ‘In ons centrum wordt een revalidant bijvoorbeeld geholpen door een revalidatiearts, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een psycholoog. Juist deze multidisciplinaire aanpak, zorgt ervoor dat we beter kunnen inspelen op de vraag van de patiënt. Wat de kwaliteit van de behandeling natuurlijk ten goede komt.’

Ook komt uit de toetsing dat het RRC behoorlijk klantgericht werkt. De hulpverleners zijn er echt voor de revalidant en denken goed mee. Iets dat eerder in onderzoek onder patiënten ook al naar voren kwam. ‘Patiënten voelen zich serieus genomen bij ons. Zonder onszelf nou al te veel op de borst te willen kloppen: dat doen we dus blijkbaar erg goed!’, aldus Frans van den Broek. Maar er moeten ook onderdelen zijn die minder goed uit de bus komen. ‘Inderdaad’, zegt Frans van den Broek. ‘En dat is voor ons natuurlijk het meest leerzame’ Wat bijvoorbeeld beter kan, is het werken volgens protocol.

Marc van Gestel: ‘Revalidatie is natuurlijk vooral een vak van doeners. Fysiotherapeuten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden zitten vaak niet te wachten op papierwerk. Zij willen de patiënt helpen. Maar om kwaliteit te kunnen blijven leveren in onze groeiende organisatie, moeten we ons werk nou eenmaal standaardiseren. Je ziet trouwens dat alle revalidatiecentra met dit probleem worstelen. Daarin zijn we niet uniek.’ De huisvesting is een ander punt van aandacht. ‘We hebben een prachtig gebouw, maar we zijn de laatste jaren zo gegroeid dat we uit ons jasje barsten’, zegt Frans van den Broek. ‘Patiënten hebben bijvoorbeeld behoefte aan een stiltecentrum. Daar is nu geen ruimte voor. We zijn momenteel volop bezig met plannen om dit ruimtegebrek op te lossen. Maar zover is het helaas nog niet.’ Het onderzoek is ontwikkeld en uitgevoerd door Revalidatie Nederland, de brancheorganisatie van revalidatiecentra. Bij het RRC worden patiënten met uiteenlopende diagnoses behandeld, zoals mensen met hersenletsel, mensen met een spierziekte en amputatiepatiënten. Er starten circa 2500 revalidanten per jaar met een behandeling. De gemiddelde behandelduur is drie maanden. Het RRC heeft ongeveer 400 medewerkers.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×