Bestuurslid Van Iterson (l) en directeur Boon (r) van de Pieterskerk in Leiden met Ellen Damsma, van de BankGiro Loterij, én de cheque. (Foto: PR).

BankGiro Loterij doneert acht ton aan Pieterskerk

De Pieterskerk heeft woensdagmiddag 800.000 euro ontvangen van de BankGiro Loterij. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het nieuwe Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum werd bekendgemaakt dat de Pieterskerk het geld tegemoet mag zien op de rekening voor de restauratie. In totaal werd € 51,2 miljoen verdeeld onder 49 vooraanstaande culturele instellingen in Nederland. Ton Boon, directeur van de Pieterskerk, is opgetogen: “Dit is fantastisch! We kunnen niet alleen het geld natuurlijk erg goed gebruiken, maar deze bijdrage toont ook aan dat wij er niet alleen voor staan. Dat wij geselecteerd zijn uit zo veel goede doelen is voor ons een erkenning van het belang waar wij voor staan: het in stand houden van dit unieke monument voor huidige en toekomstige generaties.”

Sinds 2001 ondergaat de Pieterskerk één van de grootste restauraties in haar geschiedenis. Naast slijtage van natuursteen en glas-in-lood is schade door de Bonte Knaagkever één van de belangrijkste oorzaken van de schade aan de monumentale kerk.

Op de vraag wat deze bijdrage betekent voor de restauratie antwoordt Boon: “Lange tijd heeft het er somber uitgezien dat we voortijdig zouden moeten stoppen of onderbreken wegens geldgebrek. Nu heb ik er wel vertrouwen in dat we deze megaklus volgens schema kunnen afmaken. Er moet nog wel heel wat gebeuren, maar deze bijdrage geeft ons een belangrijke zet in de goede richting.” Hij voegt hieraan toe: “We krijgen veel hulp en bijdragen van allerlei mensen en instellingen, en dat is vreselijk belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat mensen ons zullen blijven steunen tot de klus is geklaard, want de Pieterskerk is er voor ons allemaal.”

De planning van de werkzaamheden loopt tot medio 2009: alle werkzaamheden boven goothoogte worden deze zomer afgerond; de restauratie van de zerken vloer, de lage ramen en scheurvorming in de kapitelen moet de komende jaren worden aangepakt.

Tijdens het Nationaal Museumweekend op 14 en 15 april, zijn de steigers – voor de laatste maal – open voor bezichtiging.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×