Egyptische graftombe ontdekt door Leidse archeologen

Onder leiding van Leidse archeologen hebben onderzoekers een graftombe nabij de Egyptische hoofdstad Caïro ontdekt. De tombe stamt uit de tijd van farao Achnaton, die 3300 jaar geleden heerste. De Egyptische autoriteiten hebben dit gisteren bekendgemaakt. De onderzoekers zijn al sinds de jaren negentig bezig met opgravingen in een woestijngebied. De gevonden graftombe behoorde toe aan een hoge notabele. Het team van archeologen stuitte op het monument tijdens een opgraving bij Sakkara, dat een begraafplaats was in de tijd van Achnaton. Volgens Zahi Hawass, hoofd van de hoge raad in Egypte die zich bezighoudt met opgravingen, is de vondst ‘één van de belangrijkste ontdekkingen in de regio.’

De graftombe is versierd met schilderingen van onder meer fruitetende apen. Op de afbeeldingen worden dagelijkse taferelen, maar ook het leven na de dood verbeeld. Het grafmonument is afkomstig uit het Nieuwe Rijk, waartoe de farao’s Achnaton en Toetanchamon behoren.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×