Hedendaagse mascottes binnen Japanse cultuur in Sieboldhuis

Ook dit jaar weer heeft het SieboldHuis een jonge kunstenaar uitgenodigd om de vroeg 19e-eeuwse collectie van het museum in verband te brengen met de hedendaagse Japanse cultuur. Grafisch ontwerper Harmen Liemburg (1966 Lisse) nam de uitdaging aan en trad letterlijk in het voetspoor van Philipp Franz von Siebold. Tijdens de voorbereiding van deze tentoonstelling ‘Crispy Cloud’ verbleef Liemburg anderhalve maand in de vroegere verblijfplaats van Siebold: Nagasiki, het kruispunt van Japanse, Chinese, Koreaanse en westerse cultuur. Hier bekeek hij hoe de populaire Japanse popcultuur, bekend om het gebruik van ‘kawaii’- (‘cute’) characters, verwerkt is in de plaatselijke consumptiecultuur.

In Nagasaki verzamelde Liemburg opvallende producten die hij in het SieboldHuis tot kleurrijke zeefdrukken heeft verwerkt. Zijn werk laat zien hoe mascottes als ‘Doraemon’, ‘Mr. Friendly’ en ‘Hello Kitty’ een prominente plaats hebben verworven in de Japanse samenleving. Zo verbindt hij de historische collectie van het SieboldHuis op een bijzondere manier met het Japan van nu.

De tentoonstelling loopt van 23 februari tot en met 17 juni.

Voor meer informatie 071 – 512 55 39 of www.sieboldhuis.org.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×