'Barokke bestrating' van Peter Gentenaar, foto Piet Gispen.

Expo en lezingen 'Bouwen met Karton' in RAP

Van 2 maart tot en met 10 mei zal in het RAP Architectuurcentrum de tentoonstelling ‘Bouwen met Karton’ te zien zijn. Karton staat centraal als innovatief en recyclebaar bouwmateriaal. Naast kunstwerken, van onder andere Frits Wiggers en Peter Gentenaar in papier en karton zullen er levensgrote architectuurprojecten worden belicht, die eveneens van karton zijn gebouwd. Daarnaast laat de tentoonstelling ook gebruiksvoorwerpen van karton zien zoals meubels, kabelgoten en een noodwoning.

Een belangrijke ‘karton-pionier’ is de Japanse architect Shigeru Ban. Van kartonnen kokers bouwde hij een kerk en woningen, maar ook noodwoningen die bestand zijn tegen de aardbevingen in Japan. In Nederland realiseerde Shigeru Ban de Paper Dome, een rond paviljoen met een koepel van kartonkokers. In Engeland staat een school van karton die voor 90% recyclebaar is, ontworpen door bureau Cotrell & Vermeulen. In Eindhoven is een kantoorinterieur met bureaus, kasten en tafels geheel van karton uitgevoerd door Ad Kil en Ro Koster. In Nederland leidt de TU Delft onderzoeksprojecten over karton, waarbij geëxperimenteerd wordt met de bouw van kartonnen veeschuren, ‘multisheds’, verplaatsbare wanden en kabelgoten. De TU Delft heeft ook het inhoudelijke concept van de tentoonstelling ontwikkeld.

Op woensdag 28 maart wordt in het Architectuurcafé in het RAP om 20:00 uur een lezing gehouden over het gebruik van papier en karton in de (bouw)kunst; de toegang is gratis. Ook voor kinderen organiseert het RAP speciale kartonworkshops.

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag: 13.00 – 17.00 uur, zaterdag 11.00 – 17.00 uur.

RAP Architectuurcentrum, Nieuwstraat 33, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×