Reis langs mysterie Bulgaarse muziek in Leidse Volkshuis

Ensemble Chubrica werd in maart 2004 opgericht door de Bulgaarse zangeres Galina Durmushliyska en de Nederlandse producent Jaap van Beelen. Chubrica (spreek uit Tsjoebrietsa) brengt liederen en muziek uit diverse regio’s van Bulgarije en de voorstelling ‘Kontrasti Kontrasti’ in het Leidse Volkshuis wordt ondersteund met beelden. Het repertoire van Chubrica bestaat uit authentieke zang van ingetogen Orthodoxe liederen tot uitbundige oogstliederen. Daarnaast zijn er ook liederen speciaal voor deze voorstelling geschreven door verschillende Bulgaarse componisten.

De eerste voorstelling, ‘Godini, Godini’, had als thema de jaarkalender; de nieuwe voorstelling heet ‘Kontrasti, Kontrasti’ en gaat over contrasten in de Bulgaarse muziek: van messcherpe dissonanten uit de Shopluk tot weemoedige glissando’s uit het Rodopen-gebergte en van het tedere vibrato uit de vlakten van Dobrudzha tot een opzwepend instrumentaal ritme in 11/16 maat uit Plovdiv. Chubrica maakte reeds drie maal een succesvolle tournee door Bulgarije, waaronder een optreden op het jaarlijkse festival ‘New Bulgarian Music 2006’ in Sofia.

Het ensemble bestaat uit 16 vrouwen en 10 mannen onder leiding van dirigent en arrangeur Ivo Boswijk. Een aantal stukken wordt begeleid door Johan Baerents op accordeon, Wim Zuiderwijk op tapan (trom) en Erik Wolbers op bas. Voor deze voorstelling ‘Kontrasti Kontrasti’ is er een speciale gast: Galina Durmushliyska.

Zaterdag 10 maart, aanvang: 20.30 uur, reserveren@cubrica.nl of telefonisch 06 1024 7049

Het Leidse Volks huis, Apothekersdijk 33A, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×