Kap Academiegebouw blijkt toch oorspronkelijk

De kap van het Academiegebouw aan het Rapenburg blijkt toch oorspronkelijk te zijn terwijl altijd werd aangenomen dat deze door brand verwoest zou zijn geweest. Op 11 november 1616 vloog het Academiegebouw in brand. De brand onstond in de ruimte waar turf lag opgeslagen, vermoedelijk het huidige zweetkamertje. In een verslag beschreven de curatoren (bestuurders) van de universiteit hoe erg het was: van het Academiegebouw was niets blijven staan, behalve ’t staende muyrwerck [de staande muren], ende het auditorium philosophicum [de huidige gewelfkamer]. Het dak was kennelijk geheel verwoest, zo heeft men altijd aangenomen. Ten onrechte, naar nu blijkt. Nu het Academiegebouw gerenoveerd wordt, kregen bouwhistorici de kans om het gebouw te onderzoeken. Een van hun opmerkelijkste conclusies luidt dat de oorspronkelijke eikenhouten kapconstructie uit 1507 nog grotendeels intact is.

Bouwhistorici hebben zich er altijd over verbaasd dat de kapconstructie zo ouderwets aandoet en niet overeenkomt met andere constructies uit de eerste decennia van de zeventiende eeuw, vertelt John Veerman van Bureau Dröge. Dat wordt begrijpelijk nu uit Veermans onderzoek blijkt dat de kap niet opnieuw geconstrueerd is in 1616, maar met het bestaande materiaal gereconstrueerd. Het was een renovatie, geen nieuwbouw. De universiteit koos bij het herstel van het dak voor de goedkoopste oplossing.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×