Het Leids Barok Ensemble. Foto: PR

Leidse Barok in Oegstgeester kerk

Het Leids Barok Ensemble (L.B.E.) zal aanstaande zaterdag een concert geven in de Regenboogkerk in Oegstgeest. Het ensemble speelt onder andere werken van Bach en Scarlatti Gluck, onder leiding van concertmeester Roelof Balk. Het LBE treedt op als een zeer hechte groep, zonder dirigent. De inspirerende leiding van concertmeester Balk leidt steeds tot overtuigende interpretaties, maar laat tevens ruimte voor individuele inbreng. Daardoor ontstaat een spontane, verrassende dialoog, die kenmerkend is voor het ensemble. Sinds de oprichting in 1988 zijn er al meer dan 200 concerten gegeven binnen en buiten Leiden. 

Het L.B.E. bestaat uit 14 strijkers en een klavecimbel. Het ensemble brengt muziek uit de tijd van de Barok van circa 1600 tot 1800. Om het klankideaal van destijds zo dicht mogelijk te benaderen, spelen de strijkers op darmsnaren en zijn de instrumenten een halve toon lager gestemd dan gebruikelijk is in de moderne concertpraktijk. Het instrument ‘opent zich’ daardoor en de klank wordt warmer. Ook de wijze van spelen (vingerzetting, frasering, articulatie en stokvoering) zijn anders. De meeste strijkers spelen op kopieën van authentieke barokstrijkstokken, waarvan het LBE er een aantal gemaakt door Gerhard Landwehr in zijn bezit heeft.  Anderen spelen met barokstokken van o.a. van Willem Bouman, André Klaassen, Jan Strumphler en Simone Waterman.

Zaterdag 24 maart, aanvang 20.30 uur. Kaartverkoop aan de zaal.

Regenboogkerk, Mauritslaan 12, Oegstgeest.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×