PvdA: Alleenstaande ouders zo snel mogelijk uit de bijstand

De Leidse PvdA fractie en PvdA Tweede Kamerlid Hans Spekman hebben wethouder Jonas (Sociale Zaken) gevraagd mee te doen met een landelijk experiment om alleenstaande ouders in de bijstand, die in deeltijd werken, door een toeslag uit de bijstand te helpen. Het experiment volgt na het aannemen van de Wet Voorzieningen Arbeid en Zorg Alleenstaande Ouders (Vazalo) in de Eerste Kamer op 20 maart. Deze wet is een initiatief van voormalig Tweede Kamerlid Saskia Noorman den Uyl, zelf oud-directeur van de Leidse Sociale Dienst. Alleenstaande ouders met een inkomen van minimaal 55% van het wettelijk minimumloon kunnen door de Vazalo toeslag uit de bijstand.

Roelof van Laar, raadslid namens de PvdA in Leiden, is erg enthousiast over de nieuwe wet: “Het idee achter de wet is dat alleenstaande ouders niet altijd fulltime kunnen werken, maar daarvoor niet gestraft moeten worden. Voor alleenstaande ouders is het ongunstig om gebruik te moeten maken van de bijstand. Als ze de Vazalo toeslag krijgen, gaan ze er financieel meteen op vooruit, omdat de kinderkorting en de kinderalimentatie niet meegeteld worden bij de bepaling van het inkomen.”

De Vazalo wet heeft volgens Van Laar nog meer voordelen. “Alleenstaande ouders gaan er in de bijstand niet op vooruit als ze meer gaan werken. Als ze gebruik maken van de Vazalo toeslag merken ze dat wel meteen in hun portemonnee. De wet stimuleert ouders dan ook meer te werken, maar stelt hen ook in staat werk en zorg voor hun kinderen op een goede manier te combineren zonder gebruik te maken van de bijstand.” In Leiden zijn op dit moment ongeveer 800 alleenstaande ouders bijstandsgerechtigd. Ongeveer 120 van hen verdienen nu al genoeg om de bijstand met een Vazalo toeslag te verlaten.

Het experiment is erop gericht te bekijken of ook ouders die nog niet of niet genoeg werken verleidt kunnen worden voor de toeslag in aanmerking te komen. Van Laar: “Het gaat dus om bijna dertig procent van alle Leidse bijstandsgerechtigden. Door nu gelijk mee te doen laten we zien dat Leiden nog steeds voorop loopt en wil blijven lopen als het gaat over sociaal beleid. We hopen dan ook dat de wethouder de kans grijpt om, in overleg met het ministerie van Sociale Zaken, te bekijken of Leiden aan het experiment mee kan doen.”

Het heeft lang geduurd voor de wet eindelijk aangenomen werd. CDA en VVD waren jarenlang tegen, waardoor het in stemming brengen van het voorstel zeker tot verwerping had geleid. Toch is de PvdA zich al die jaren in blijven zetten voor de wet. Na de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen was er wel een kamermeerderheid voor het voorstel. De nieuwe Kamer nam de wet dan ook daags na de verkiezingen aan. In de Eerste Kamer hebben CDA en VVD echter nog steeds de meerderheid. Uiteindelijk heeft het CDA ook voor de wet gestemd. Als het experiment goede resultaten laat zien zal de wet waarschijnlijk in 2009 in werking treden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×