Welk voorwerp wordt gered bij 'Nattigheid in Noord'?

In het kader van het cultureel buurtfestival Tamtam vindt in Leiden-Noord een uniek kunstproject plaats ‘Nattigheid in Noord’, waarbij meer dan 40 buurtbewoners betrokken zijn. Het project is bedacht en uitgevoerd door de Leidse kunstenares Resi van der Ploeg in samenwerking met Tamtam. Uitgangspunt van dit project is dat Leiden-Noord op het laagste punt van Leiden ligt en bij een overstroming dus als eerste onder zal lopen. De kunstenares heeft aan verschillende bewoners, (jong, oud, Nederlands, Marokkaans,Turks), die verspreid in de wijk wonen gevraagd welk voorwerp ze bij een overstroming het eerste zouden redden. Dit natuurlijk los van familie of huisdieren. Van deze dierbare voorwerpen is door de kunstenares een speciale foto gemaakt, allemaal tegen dezelfde achtergrond en met de handen van de bewoner er op.

De voorwerpen zijn heel verschillend: muziekinstrumenten, paspoorten, urnen, beeldjes, sieraden, een vishengel, een krukje, een knuffel en nog veel meer. De foto’s zijn afgedrukt op speciale plakfolie van 40 x 40 cm, die op het raam van de deelnemers zijn geplakt en blijven een jaar hangen vanaf vandaag, 1 april. Zo is er in Leiden-Noord een groot kunstwerk ontstaan, als een groot lint van kleine kunstwerkjes dwars door de wijk, van de Frans van Mierisstraat tot de Driftstraat. In een mooi vorm gegeven routebeschrijving langs de verschillende adressen waar de foto’s hangen, zijn de vaak opmerkelijke verhalen te lezen waarom men voor een bepaald voorwerp koos. Tijdens de met de bewoners bleek ook dat het water voor sommige bewoners, vooral in de Kooi nu al een probleem is. Zij vertelden, vaak geëmotioneerd, hoe de laatste jaren bij forse regenval het water hun huizen binnenstroomt. Zij leven met de angst dat dit ieder moment weer kan gebeuren, ze hun voordeuren moeten barricaderen om hun huisraad te redden of hun parketvloeren niet naar de knoppen te zien gaan. Gelukkig, werd er vaak aan toegevoegd, is er op die momenten veel saamhorigheid en buren en omwonenden helpen elkaar waar ze helpen kunnen.

Resi van der Ploeg kwam op het idee omdat ze tijdens de Open Monumentendag in 2002 op het dak van de oude Meelfabriek stond en zag wat ze eigenlijk allang wist, namelijk dat Leiden in een soort kom achter de duinenrij van de Noordzee ligt. Water roept gemengde gevoelens op. Aan de ene kant is er de dreiging van het water; aan de andere kant zijn we er trots op dat we hier toch maar mooi met z’n allen achter dijken, duinen en dammen wonen en dat jaarlijks duizenden toeristen naar Nederland komen om onze waterwerken te bewonderen.

De routebeschrijving langs de verschillende adressen waar de foto’s hangen is vanaf 1 april gratis verkrijgbaar bij buurtcentra ’t Spoortje en de Kooi, Raad&Daadwinkel Noord, Bibliotheek Noord, Centrale Bibliotheek, Scheltema Complex, Stadhuis Leiden en de VVV.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×