Jonge Rembrandt in brons gaat naar Noordwijk

Het beeld ‘De Jonge Rembrandt in brons’ krijgt voorlopig een plek in Noordwijk, dat is de uitkomst van het overleg tussen wethouder Cultuur, Paul Jonas en Chris Verplancke, voorzitter van de Stichting De Jonge Rembrandt welke jaarlijks het Rembrandtgala organiseert. De Stichting de Jonge Rembrandt heeft in 2006, ter ere van 400 jaar Rembrandt, het beeld aangeboden aan de stad. De stichting had als uitdrukkelijke wens dat het beeld op de Rembrandt wandelroute met als voorkeur het Gerecht moest worden geplaatst. De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) is van mening dat de plaats waar het beeld geplaatst zou moeten worden, midden op Het Gerecht, als uiterst ongelukkig wordt gezien.

De omgeving van het executieveld dient, ook naar het oordeel van de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Leiden, leeg te blijven om de geschiedenis van de plek te blijven herkennen. Daarnaast waren er ook bestemmingsplantechnische redenen die plaatsing op deze plek niet mogelijk maakte.

Zowel Jonas als Verplancke zijn in de laatste maanden druk op zoek geweest, overeenkomstig de doelstelling van de gift, naar andere locaties voor het beeld. Deze werden echter niet gevonden omdat de plek niet kan vanwege het bestemmingsplan of omdat ze te weinig in “de publieke loop” liggen waarmee het beeld tekort zou worden gedaan.

In goed overleg is woensdagochtend besloten om De Jonge Rembrandt voorlopig in Grand hotel Huis ter Duin te Noordwijk te plaatsen alwaar het op 3 november tijdens het 6de Rembrandt Gala zal worden geveild voor het goede doel.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×