Links: zangeres Corey met John Keys. Rechts: Hijlco Span neemt de eerste Cd in ontvangst van Johan.

CD-presentatie van Exoduslied 'Gevangen'

In Diaconaal Centrum de Bakkerij in Leiden heeft deze middag een feestelijk gebeuren plaatsgevonden: De eerste Cd van het Exoduslied ‘Gevangen’ is overhandigd door Johan, de schrijver van het ‘lied’, aan Hijlco Span, presentator van het NCRV programma ‘Volgspot’. Het gedicht ‘Gevangen’ won de eerste prijs in de dichtwedstrijd ‘Je Sleutel naar de Toekomst’, een samenwerkingsproject tussen (de stichting) Exodus en de NCRV. Componist John Keys en soul-, R&B- en gospelzangeres Corey hebben Johan’s gedicht op muziek gezet. Het nummer is met veel succes ten gehore gebracht tijdens een concert in de koepelgevangenis in Breda. Dit optreden is op 3 december 2006 ‘live’ uitgezonden door de NCRV radio 2 in het programma ‘Volgspot’. Deze bijzondere opname heeft Exodus nu op CD gezet. Rien Timmer, directeur van Exodus zegt hierover: “Met deze CD willen we aandacht vragen voor het Exoduswerk en de noodzaak van resocialisatie van ex-gedetineerden”. Corey zingt ook op deze middag het lied, onder begeleiding van Keys, met zeer grote passie. Dichter Johan kijkt tevreden toe.

Exodus biedt (ex-) gedetineerden begeleiding bij hun terugkeer in de samenleving. Directeur Timmer: “Een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft vorig jaar aangetoond, dat het werk van Exodus zeer effectief is.Vergeleken met de landelijke aanpak van deze groep scoort Exodus vele malen beter. De terugval laat bij ons een percentage zien van slechts 18 % tegenover een percentage van 70% op landelijk niveau”.

Motivatie

Timmer geeft aan, dat de selectie binnen het aangeboden begeleidingsprogramma, vooral gericht is op de motivatie van de (ex)gedetineerden. Er wordt niet gekeken naar religieuze achtergronden.

Vrijwilligers

Het werk wordt voor een groot gedeelte gedaan door zeer enthousiaste vrijwilligers. Het goede nieuws is dan ook, dat Exodus gisteren te horen heeft gekregen in de ‘koninklijke prijzen’ voor vrijwilligerswerk te vallen: ‘Appeltje van Oranje’. De prijs zal half mei door Z.K.H. Prins Willem Alexander uitgereikt worden. Timmer: “Daar zijn we enorm blij mee. De vrijwilligers worden zo ook eens in het zonnetje gezet en met de geldprijs gaan we zeker iets leuks voor al die mensen doen. We zijn altijd nog op zoek naar meer vrijwilligers”.

Bezuinigingen

Timmers: “Helaas is er veel bezuinigd, de afgelopen jaren. Wij begeleiden de (ex)gedetineerden een jaar lang op een intensieve manier. Ook daarna wordt er een ruime ‘follow-up’ gegeven. Bij de normale reclassering is de begeleiding veel minder intensief en bovendien veel korter. Dat verklaart dan ook het grote verschil van het slagingspercentage. Donateurs om ons werk voort te kunnen zetten zijn dan ook meer dan welkom”. Exodus begeleidt ook de kinderen van gevangenen en het bezoek aan ouders in de gevangenissen.

Werk- en stageplekken

Exodus is ook regelmatig op zoek naar goede stage- en werkplekken. Timmers: “Werk en stage vormen belangrijke onderdelen binnen ons programma. Gelukkig vinden wij veel steun bij zowel de verschillende bedrijven, als bij de Gemeente Leiden”.

Aanmelden als vrijwilliger of donateur kan via de website: www.stichtingexodus.nl, ook voor meer informatie. Bij een donatie van € 25 krijgt men de CD ‘Gevangen’ cadeau. De CD is (voorlopig) niet in de winkel te koop, maar alleen via Exodus te verkrijgen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×