GroenLinks stelt vraagtekens bij hardhandige arrestatie

Afgelopen zaterdag is een medewerker van de Weggeefwinkel in de Koppenhinksteeg hardhandig door de Leidse politie gearresteerd, omdat hij weigerde zijn identiteitsbewijs te tonen. De man werd uit gebouw getrokken en via de muur op de grond gegooid. Vervolgens kreeg hij een politieknie in zijn rug, werd hij in de boeien geslagen en meegenomen naar het politiebureau. GroenLinks wil van burgemeester Lenferink weten of het normaal is dat de politie zo hard optreedt, als er geen sprake is van verzet. Aanleiding voor de aanhouding was het verkeerd aanbieden van oud papier.

Nadat de politie zaterdag had uitgevolgd van wie het verkeerd aangeboden papier was, werd afgesproken dat het papier binnen een uur alsnog goed aangeboden zou worden. Terwijl een bezoeker van de Weggeefwinkel naar een papierbak liep om het papier alsnog weg te gooien vroeg de politie de medewerker van de Weggeefwinkel om zijn legitimatiebewijs. De man weigerde dat omdat er volgens hem geen aanleiding was vor dat verzoek.

Geweldsinstructie
GroenLinks-raadslid Rianne Becht wil van Lenferink weten of dit de normale instructies zijn voor het aanhouden van arrestanten op het moment dat er (nog) geen sprake is van verzet tegen de aanhouding. Ze wil verder dat de burgemeester in het driehoeksoverleg (burgemeester, commissaris van politie en Officier van Justitie) aangeeft dat er in Leiden op een andere manier met mensen wordt omgegaan en er niet meteen wordt gekozen voor het gebruik van geweld.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×