VVD hekelt bezuinigingen op gehandicaptenbeleid

De VVD Leiden is woedend omdat het Leidse College van B&W fors wil bezuinigen op het gehandicaptenbeleid, terwijl er wel 1,5 miljoen euro wordt uitgetrokken voor gratis heroïneverstrekking. VVD-raadslid Frederik Zevenbergen trekt op de website van zijn partij fel van leer tegen de collegeplannen. “In zijn totaliteit wordt er bijna een miljoen euro bezuinigd op het gehandicaptenbeleid. Tel daar een verhoging van de eigen bijdrage voor WMO-ers bij op en u zit op ruim 1,2 miljoen euro die door de zwakste groep, de chronisch zieken en gehandicapten, moet worden opgebracht. Jaarlijks geven we dan weer wel anderhalf miljoen euro uit aan het verstrekken van heroïne.”

De VVD is overigens niet tegen bezuinigingen. Zevenbergen: “Ook wij vinden dat de Leidse overheidsmoloch best wel wat kan afvallen. Liever verstandig bezuinigen dan de lasten voor de Leidenaar verzwaren. Wel plaatsen we bij een aantal posten grote vraagtekens. Dit omdat er aan de ene kant nog uitvoering moet worden gegeven aan delen van de vorige bezuinigingsoperatie en aan de andere kant er in deze ronde op geen enkele manier wordt gesneden in de nieuwe plannen van het college. Alles wat nog onduidelijk was bij de presentatie van het collegeprogramma is nog steeds in nevelen gehuld. Daar sta je dan met je openheid en transparantie. Dit is uitverkopen, afschaffen en doorschuiven.”

Uitverkoop
De voorstellen zijn Zevenbergen een doorn in het oog: “Niet alleen een fors deel van gemeentelijk vastgoed, de huisdrukkerij, openbaar onderwijs, sportvoorzieningen en op termijn culturele instellingen als de Lakenhal en de Schouwburg gaan in de uitverkoop. De nood is dermate hoog zodat ook de net voor 14 miljoen euro gerenoveerde en uitgebreide begraafplaats Rhijnhof afgestoten moet worden.” Ook het laten meebetalen van de omliggende gemeenten aan de sociale werkplaats (DZB), sociale zaken en de gemeentelijke belastingdienst ziet de VVD niet zitten. “Zelfs de brandweer moet eraan geloven. Allemaal moeten ze op regionale schaal gaan opereren om de Leidse tekorten aan te vullen. Deze relatie met onze buren is toch al zo goed na het RGL referendum dat dit er ook nog wel bij kon, zo moet men ten stadhuize hebben gedacht,” aldus Zevenbergen die in ieder geval vindt dat het college ook keuzes moet maken in de eigen nieuwe plannen. “Dan kan een ‘creatieve oplossing’ als het uitbesteden van het onderhoud van openbare ruimtes in ruil voor het plaatsen van reclame op die plekken misschien achterwege blijven en wandelen we straks niet het door de SP gesponsorde ‘Kameraad Jan’ plantsoen.”

Tegenbegroting
De VVD Leiden heeft een tegenbegroting gemaakt. Zevenbergen: “Daarin hebben we aangetoond dat met het maken van verstandige keuzes de lasten voor onze stad omlaag kunnen, terwijl tegelijkertijd het niveau van de dienstverlening omhoog kan.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×