Een slachtoffer van een auto-ongeval wordt door brandweer- en ambulancepersoneel bevrijd uit haar benarde positie. (Foto's: Ron Favier).

Spectaculaire rampenshow met traumahelicopter

Woensdagmiddag organiseerde het Leids medisch dispuut Forestus het evenement Leiden-112. Dit was een grote demonstratieoefening van hulpdiensten en traumahelikopter in Leiden speciaal bedoeld voor leerlingen van basisscholen. De demonstratie vond plaats op het terrein van de Groenoordhallen. De kinderen van de basisscholen in Leiden en omgeving namen actief deel aan deze demonstratie. Via een speciale live-internetverbinding konden ook de kinderen in het Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum de demonstratie volgen.

Op het programma stond een oefening waarin de politie het slachtoffer van een auto-ongeluk vindt en de brandweer deze persoon bevrijdt. Ambulancepersoneel stabiliseerde het slachtoffer waarna tenslotte een traumahelikopter van de marine voor het verdere transport zorgde. Daarnaast demonstreerde het brandpreventiebedrijf Brandtrap Opleidingen en Advies een blusoefening van een helikopterbrand en een brand in een speciale brandoefencontainer. Ook werden tijdens deze middag blusspelletjes voor kinderen georganiseerd.

Na afloop vond in de Groenoordhallen een symposium over traumacoördinatie plaats. Dit symposium ging dieper in op de organisatorische kant van een lokale ramp. Dit vervolg op de demonstratie stond open voor alle geïnteresseerden. Gastsprekers waren o.a. de burgemeester van Leiden, drs. H.J.J. Lenferink, vanuit zijn rol als coördinator bij rampen in en rond Leiden en Joost Bernsen, als hoofd van de dienst Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR in de regio Hollands Midden).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×