Archeologen onderzoeken Aalmarktgebied

Op het terrein van de voormalige Aalmarktschool in Leiden is vanaf dinsdag een grootschalig archeologisch onderzoek van start gegaan. Bouwhistorici en archeologen verwachten hier overblijfselen aan te treffen van het Middeleeuwse Catharinagasthuis en daaronder mogelijk nog resten uit de 12e eeuw. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Leiden.

Het onderzoek kent twee fases. De eerste fase vindt plaats van eind mei tot medio juli en concentreert zich op de bovenste laag waar naar verwachting restanten van de mannenzaal van het gasthuis zullen worden aangetroffen. De tweede fase, van medio augustus tot eind oktober, gaat dieper; dan wordt de bodem ca. vijf meter afgegraven op zoek naar sporen van de vroegste stadsgeschiedenis. Ook zal het binnenterrein van het gasthuis, waar afvalputten, waterputten en tuinen hebben gelegen, gedeeltelijk worden blootgelegd. De opgraving gaat zes weken duren.

Gedurende de werkzaamheden worden rondleidingen voor het publiek georganiseerd. Vanaf 6 juni tot en met 29 juni kunnen geĂ¯nteresseerden elke woensdag en vrijdag om 14.00 en 15.30 uur meedoen aan een rondleiding. De rondleidingen worden gegeven in groepen van maximaal 15 personen. Opgeven voor een rondleiding kan via het Servicepunt Bouwen en Wonen (telefoon 071 – 5165502 / e-mail aalmarkt@leiden.nl).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×