Vrijplaatsdebat over Hugo Chavez

Het Eurodusnie collectief organiseert op donderdagavond 7 juni een debat over Hugo Chavez, de president van Venezuela. Zowel voor- als tegenstanders van Chavez zullen hierbij aan het woord komen en publiek is van harte welkom. Sprekers zijn onder andere Daniël de Jongh en Maina van der Zwan.

Hugo Chavez kwam in 1999 via legale verkiezingen als president aan de macht in het Zuid-Amerikaanse Venezuela. Chavez is socialist, maar inspireert zich ook op het gedachtengoed van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar. Na acht jaar aan de macht is Chavez nog steeds ongekend populair onder de bevolking, met name onder het arme deel ervan: Chavez zorgt namelijk voor lage voedselprijzen, heeft grootgrondbezitters onteigend en de grond overgedragen aan arme boeren, en sloppenwijken worden hier en daar opgeknapt.

Ook buiten de Venezolaanse landsgrenzen bestaat veel bewondering voor Hugo Chavez, onder andere omdat hij zich fel afzet tegen het beleid van politici als George Bush en Tony Blair (door hem vergeleken met resp. de duivel en de broer van Adolf Hitler).

Niet iedereen is echter enthousiast over Chavez. Tegenstanders verwijten hem een kortzichtige economische politiek, en noemen hem een demagoog en een onversneden populist die enkel uit is op eigen eer en roem. Onlangs nog kreeg Chavez veel kritiek te verduren vanwege het verbieden van een kritische tv-zender.

Het debat begint om 20:00 in de Marinus van der Lubbe-zaal, Koppenhinksteeg 2b te Leiden. De zaal is open van 19:30 en de toegang is gratis.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×