Muurschildering ontdekt bij sloop Aalmarktschool

Archeologen zijn tijdens bodemonderzoek aan de Oude Rijn in het centrum van Leiden op een negentiende-eeuwse muurschildering gestuit. De schildering bestaat uit de tekst Voor Koning en Vaderland, met daarboven een kroon op gekruiste wapens. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente bekendgemaakt. Dat meldt RTV West. Maandag werd al bekend gemaakt dat aan de Aalmarkt archeologische vondsten waren blootgelegd. De archeologen onderzoeken de plek waar tot voor kort de Aalmarktschool stond. Tot het midden van de negentiende eeuw was hier een ziekenhuis gevestigd, het Catharinagasthuis.

De archeologen hopen vooral op resten uit de twaalfde eeuw te stuiten, om zo meer te weten te komen over middeleeuwse bebouwing aan de Rijn in Leiden. De schildering is bijna 200 jaar oud. De koningskroon op de schildering is in 1816 bij koninklijk besluit ingevoerd door Koning Willem I en werd voornamelijk in militaire vaandels gebruikt. Bekend is dat het leger in een vleugel van het Catharinagasthuis kleding en wapens opsloeg, omdat hier in de kazernes te weinig ruimte voor was. In Leiden was al sinds de achttiende eeuw een klein garnizoen gehuisvest, met name om de stad na de kruitramp van 1807 er weer bovenop te helpen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×