Netty Brocken bij een van haar werken

Leidse kunstenares exposeert in Wassenaar

Zondag van 15.00 tot 17.00 uur is de laatste mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de expositie van de Leidse kunstenares Netty Brocken in de Wassenaarse Messiaskerk aan de Zijllaan. Het talent van Netty Brocken – Van Peppen voor tekenen en schilderen kwam voor het eerst tot uitdrukking tijdens de tekenlessen op de middelbare school. Later na haar actieve loopbaan is zij zich meer gaan toeleggen op het uitoefenen van de schilderskunst. Haar talent werd tot ontwikkeling gebracht door het volgen van schilderlessen bij professionele kunstschilders. Aanvankelijk in Leiderdorp bij Jan Kleingeld, daarna bij het Teken- en Schildergenootschap “Ars Aemula Naturae” in Leiden, waar zij les kreeg van de bekende beeldende kunstenaars Fer Hakkaart en Wim Hoogstraten.

De werken van Netty besloegen aanvankelijk een breed terrein van stillevens, portretten en bloemen. Zij werkt met olieverf, direct op het doek dik aangezet, zowel met penseel als met paletmes. Haar bloemenschilderijen worden gekenmerkt door felle kleurencombinaties. Deze maken nog steeds een belangrijk deel uit van haar collectie, maar de laatste jaren is zij met het schilderen van maskers een nieuwe weg ingeslagen. Expressie is het kenmerk van de veelal absurdistische voorstellingen met een bijzondere uitstraling. Ook hier krijgen felle kleuren de overhand. De afbeeldingen symboliseren de moderne mens die zich verschuilt achter vermommingen.

Zij is gefascineerd geraakt door de Fallasfeesten in Valencia. Netty heeft meegewerkt aan verschillende exposities. Onder andere aan ledenexposities van Ars Aemula Naturae (1997) en van de Kunstkring Leiderdorp (2001). Zij is lid van het schildersgenootschap “Le Groupe des Coloristes”, een groep van kleurkunstenaars in Leiderdorp. Met haar medeleden van dat genootschap werden haar schilderen in 2001 tentoongesteld in Galerie Laan in Leiden. Tezamen met architect en beeldend kunstenaar Jaap Franso exposeerde zij in 2003 in het Gemeentehuis van Leiderdorp. In de Dorpskerk van Leiderdorp hangt een schilderij “Madonna met Kind”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×