Lin de Mol, Origin, Foto op perspex, 125 x 85 cm. 2007.

'Paradise Gained' foto's & video's van verlangen naar geluk

In de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum is binnenkort de tentoonstelling ‘Paradise Gained’ te zien. Hierin ziet men het werk van vijf verschillende kunstenaars, die ieder op eigen wijze gestalte proberen te geven aan het ‘menselijk verlangen naar geluk en harmonie’: Sara Blokland (1969), Lin de Mol (1966), Elspeth Diederix (1971), Antoinette Nausikaä Slagboom (1973) en Ellen Kooi (1962). De tentoonstelling toont foto’s en video’s. Ieder werk op de tentoonstelling getuigt van het talent van de mens om zijn eigen paradijs te scheppen.

Wat is het paradijs?: “Een paradijs heeft geen begin en geen eind. Het paradijs is iets waar je aankomt en waar je blijft en waar je berusting vindt”, aldus Nausikaä Slagboom. In haar foto’s en video’s probeert zij grip te krijgen op wat mensen drijft.

“Het zoeken naar de tuin van Eden, waar de mens ooit uit werd verdreven”, is volgens de Mol een van de krachtigste drijfveren van de mens. Op de tentoonstelling toont ze, naast video’s, ‘Origin’ een recente foto die ze maakte van haar eenjarige dochter in de woestijn van New Mexico. Het kind staat alleen in een oneindig kaal en uitgestrekt landschap en strooit zand uit haar hand. De fundamentele drang van de mens om iets te pakken te krijgen wordt hier letterlijk en figuurlijk weergegeven.

De foto- installatie ‘Father’s paradise’ van Blokland toont een man die zijn tuin koestert. Het zijn foto’s, die geen andere rol hebben dan te getuigen. Het is alsof de man het paradijs in een nieuwbouwwijkje van Arnhem construeert.

In de geënsceneerde foto’s van Kooi wordt de ambivalentie van het paradijs in beeld gebracht. In haar foto’s heerst de continue bedreiging van het door de mens gecreëerde paradijs.

Diederix toont in de foto ‘Priyesh’ de schoonheid van een plastic waterkan. “Als je de schoonheid van het gewone kunt ervaren, sta je ook dichtbij het paradijs”, aldus Diederix.

Galerie Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), locatie J0 (begane grond). 28 juni tot en met 9 september.  Dagelijks geopend van 8.00 uur tot 20.00 uur, de toegang is vrij.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×