'Knopen' van Acosta.

'Taal en Teken' in Leids Wevershuis

Luis Acosta en Míríam Londoño exposeren nog tot 1 juli in het Leidse Wevershuisje aan de Middelstegracht. Acosta laat sieraden van papier, gesneden papier en objecten van papierdraad zien. Londoño maakt tekeningen met papierpulp, waarin zij de geschiedenis van het Wevershuisje weergeeft. Acosta is geïnspireerd door de Inca’s, die communiceerden via de ‘knopentaal’ oftewel de ‘Quipu’ Een Quipu is koord waaraan gekleurde koordjes van verschillende lengte hangen. Deze koordjes hadden op bepaalde plaatsen knopen, waarmee gegevens werden opgeslagen.

De Quipus waren een belangrijke en wiskundig correcte methode om deze gegevens over te brengen vanuit het hele rijk naar de Inca-hoofdstad Cusco, waar de centrale administratie plaatsvond. Zo wist men precies hoeveel inwoners er waar woonden, hoeveel land men bewerkte en wat daarvan de opbrengst zou zijn en ook de leeftijd van inwoners. Voor meer informatie, zie www.luisacosta.nl

Londoño

Met visuele objecten bestaande uit teksten geschreven met papierpulp, verkent Londoño de geschiedenis van het Weverhuis. Londoño is vooral geïnteresseerd in persoonlijke verhalen, ervaringen uit de eerste hand en herinneringen verzameld na dramatische gebeurtenissen en speciale ervaringen. Voor meer informatie, zie www.miriamlondono.com.

Algemene info en openingstijden: www.wevershuis.nl

Leidse Wevershuis, Middelstegracht 143, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×