John Steegh presenteert GVVP (foto: Bram Pater)

Vijf en twintig procent meer parkeerplaatsen in Leiden

Het centrum van Leiden wordt in vier van elkaar gescheiden sectoren verdeeld, waardoor het door middel van zogenaamde ‘knips in de weg’ niet meer mogelijk is vanaf de ene kant van de stad de ander te bereiken. Er komen ongeveer acht van die knips, maar er wordt nog op gestudeerd waar dat het beste kan. Dat kan dan alleen via een ringweg waarvan de ringweg-oost (een verlenging van de Kanaalweg) een belangrijk onderdeel vormt. Vanaf de parkeergarages gaan kleine busjes pendelen. Hoe dichter bij de stad een automobilist wil parkeren hoe hoger het parkeertarief.

In de buitenwijken wordt een verlicht parkeerregime ingevoerd. Bewoners en hun bezoekers betalen dan weinig voor een parkeervergunning, wie er niets te zoeken heeft moet behoorlijk dokken. Op zaterdag en op de wekelijkse koopavond zal de automobilist ook gebruik mogen maken van de parkeergarage van de universiteit aan de Witte Singel en de nieuw te bouwen parkeergarage van Achmea aan de Dellaertweg. Vlakbij de Morspoort moet eveneens een nieuwe parkeergarage verrijzen. Bij de afslagen van A4 moeten ook transferia komen.

De ringweg-oost komt waarschijnlijk in het verlengde van de Kanaalweg en een netwerk van snelbussen verbindt de gemeenten in de regio met elkaar. de frequentie van bussen gaat omhoog. Station Lammenschans wordt een belangrijk verkeersknooppunt. Verkeerswethouder John Steegh en portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van Holland Rijnland Peter Glasbeek presenteerden woensdagavond in het Scheltemacomplex welke hoofdlijnen het college van B en W voor het nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan, de parkeernota en de alternatieven voor de ringweg-oost heeft gekozen. Ook herinrichting van de Willem de Zwijgerlaan moet er voor zorgen dat verkeer sneller om de stad heen kan.  

De provincie heeft Leiden vier maanden adempauze gegeven om met nieuwe plannen te komen nu de Rijn Gouwelijn door de Leidse binnenstad door een referendum werd getorpedeerd. Iets minder dan honderd belangstellenden bezochten de informatie-avond. Aan het eind van dit jaar stelt de gemeenteraad de nieuwe plannen vast.   

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×