Lex de Boer houdt presentatie ten overstaan de CDA-delegatie. 

CDA-delegatie provincie bezoekt Leiden

De CDA-gedeputeerde Manita Koop bezocht eind vorige week Leiden. Sinds mei is CDA-er Manita Koop als gedeputeerde verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening en Wonen in de provincie Zuid-Holland. Voor de Leidse CDA-fractie was dit een reden om haar uit te nodigen voor een werkbezoek. Samen met een delegatie van vier CDA-statenleden kreeg zij informatie over de problemen en kansen op de Leidse woningmarkt. Ook werd de nieuwbouwlocatie Nieuw Leyden bezocht. Het bezoek begon in ontspannen sfeer op het stadhuis. Nadat burgemeester Lenferink de kersverse gedeputeerde welkom had geheten op zijn werkkamer, verzorgde de Leidse CDA-fractie een inleiding over tal van lokale en regionale vraagstukken.

Fractievoorzitter Jan-Jaap de Haan: “Leiden is erg vol, en toch hebben we een behoorlijke bouwopgave. De woningmarkt zit vast, en nieuwbouw is de enige oplossing. Om in een volle stad te bouwen is niet eenvoudig. Voor een deel kan die bouwopgave in de regio gebouwd worden, maar dan moet de infrastructuur op orde zijn. Bovendien wil je niet alleen flats bouwen, maar ook voor gezinnen, die we graag voor de stad willen behouden. En zo is alles met elkaar verbonden. Die ingewikkelde knoop hebben we aan onze provinciale partijgenoten voorgelegd.”

Daarna was er gelegenheid voor de Leidse wethouder Witteman om kennis te maken met de provinciale delegatie en om iets te vertellen over het wijkontwikkelingsplan Noord. Daarin worden meerdere projecten ontwikkeld, waaronder het Kooiplein, de Groenoordhallen, het verdiept aanleggen van de Willem de Zwijgerlaan en het voormalige gasfabriekterrein, nu Nieuw Leyden genoemd. Bij Nieuw Leyden aangekomen, lichtte Portaal-directeur Lex de Boer dit bijzondere project toe. Het schoonmaken van vervuilde grond is gecombineerd met de aanleg van parkeerbakken. Ook ontwerpen de toekomstige bewoners hun eigen woning, zonder welstandsvoorschriften.

Speciaal is dat ook huurders zelf vrije keuzes kunnen maken over hun nieuwe huis. Dit project is een voorbeeld van stedelijke vernieuwing met grote kwaliteit. De CDA-delegatie van de provincie verliet Leiden met veel informatie en nieuwe kennis. Een volle centrumstad als Leiden zal met andere gemeenten samen moeten werken om een economisch sterke stad te blijven. Vanuit Leiden kwam de oproep aan de provincie om aan die samenwerking actief bij te dragen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×